Aldo Callens van de VBS De Zevensprong uit Leuven, Thomas Angevaare van de Vrije Basisschool uit Leuven en Dries Gouwkens van de GO! Daltonschool Het Leerlabo uit Westerlo mogen zich gedurende één jaar "de grootste jonge STEM-talenten van de lage landen" noemen.
Zij ontvingen zaterdag uit handen van Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets de gouden medaille tijdens de finale van de achtste editie van de Vlaamse Junior STEM Olympiade.
Zij waren de beste in een theoretische test en vier praktische proeven waarmee hun inzicht in STEM (wetenschap, technologie, ingenieurskunde, wiskunde) werd getest. Deze wedstrijd is er voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar met een passie voor exacte wetenschap en technologie.
Naast 52 leerlingen van de basisscholen uit Vlaanderen en Brussel, deden ook de 4 beste jongeren uit de Nederlandse finale van de STEM Olympiade mee aan dit event in Brussel. De Vlaamse Junior STEM Olympiade is een groeiend succes. In twee rondes namen liefst 25.861 kinderen uit 614 scholen deel, 69% meer dan vorig jaar.
De organisatie is een samenwerkingsverband tussen technologiefederatie Agoria, Bekaert, Engie Electrabel, IBM, HR Rail, Volta, Defensie, Technopolis, RTC Antwerpen, KU Leuven, UHasselt, UGent, associatie UGent, associatie UAntwerpen, UCLL, PXL, Thomas MORE, VIVES en de Vlaamse overheid.
Ze scharen zich achter het STEM-actieplan dat jongeren wil stimuleren in toegepaste wiskunde, exacte wetenschappen, techniek/technologie en onderzoek/ontwerp. "De Olympiade zet immers op de eerste plaats in op de T van Technology en op de E van de Engineering, maar ze heeft de exacte wetenschappen (S) als basis en kan niet zonder de toegepaste wiskunde (M)", aldus coördinator Rik Hostyn.
Jongens en meisjes houden van technologie
Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: "Met de Junior STEM Olympiade willen we jongeren, vóór ze de stap naar het secundair onderwijs maken, helpen ontdekken hoe groot hun talent en passie voor technologie en exacte wetenschap mogelijks wel is.
We willen die meisjes en jongens ook tonen hoe waardevol technologie is om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag te kunnen aangaan, alsook hen de goesting geven om verder te experimenteren met verschillende STEM-systemen."
Alle deelnemers aan de finale, 28 meisjes en 28 jongens, kregen een technologisch gerelateerde prijs ter waarde van 7.500 euro. Naast de Junior-STEM Olympiade is er ook een STEM-editie voor de eerste graad van het secundair onderwijs.
Samen bereiken ze dit schooljaar meer dan 50.000 leerlingen met STEM-ambities.'