Voedingswetenschappers van KU Leuven Campus Geel zijn erin geslaagd om de productie van kocho te verbeteren, het dagelijks brood voor miljoenen inwoners van Zuid-Ethiopië. Het gebruik van aardewerken potten, die in Vlaanderen vooral gekend zijn om zuurkool in te maken, verbetert het productieproces. Het project wordt nu uitgewerkt met financiële steun van de Ethiopische overheid.
Net zoals veel Belgen de dag niet doorkomen zonder aardappelen of brood, rekenen 15 miljoen mensen in het Zuidwesten van Ethiopië op kocho: een soort vezelrijke pannenkoek. Kocho wordt gemaakt van de ensetplant, door de gelijkenis ook wel 'false banana' genoemd. Ethiopiërs schrapen de stam af waardoor er een vezelrijke pulp ontstaat. Vervolgens wordt die pulp gefermenteerd in putten in de grond. Na de fermentatie wordt de pulp gebakken.
"De fermentatie duurt drie tot vier maanden en daar loopt het regelmatig mis", zegt professor Leen Van Campenhout, coördinator van de onderzoeksgroep Lab4Food (KU Leuven Campus Geel). "Bij felle regen lopen de potten onder of vormt er zich schimmel op de pulp. Daarnaast is de productie van kocho erg zwaar labeur: de vrouwen schrapen de stammen manueel en met bamboestokken slaan ze het plantenmateriaal tot pulp."
"De productie van kocho heeft veel weg van de manier waarop zuurkool gefermenteerd wordt. Daarom verscheepten we 20 zuurkoolpotten om ter plaatse mee te experimenteren, en met succes. Het gebruik van de luchtdichte potten heeft verschillende voordelen: de productie is betrouwbaarder, de kwaliteit is constanter en er zijn minder onveilige micro-organismen."
"En uiteraard ook een belangrijke parameter: de smaak", gaat professor Van Campenhout verder. "Door de productie in aardewerken potten ontstaan er nieuwe aroma's en heeft de kocho een andere smaak. Dat is ook economisch van belang want de smaak bepaalt de prijs op de lokale markt. Daarom hebben we smaaktesten uitgevoerd bij de plaatselijke bevolking en de reacties zijn zeer positief."
Om het proces nu op grotere schaal te kunnen toepassen, reikt het Ethiopian Biotechnology Institute een toelage van ongeveer 125.000 euro uit. Zo kan er ter plaatse werk worden gemaakt van de productie van aardewerken potten en wordt er een machine ontwikkeld om de ensetstam te verpulveren. De bedoeling is om de productie van kocho op die manier economisch rendabel te maken.
Meer informatie
Het onderzoeksproject is tot stand gekomen in samenwerking met de Arba Minch University in Ethiopië. De Ethiopische doctoraatsstudent Addisu Fekadu voert al drie jaar onderzoek uit, afwisselend vanuit Geel en zijn thuisland. Het project kan daarnaast rekenen op financiering door de Vlaamse Interuniversitaire Raad, VLIR.
Dag van de Wetenschap
Doctoraatsstudent Addisu Fekadu en professor Leen Van Campenhout stellen hun bevindingen voor tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 25 november op KU Leuven Campus Geel. Ook andere onderzoeksprojecten van Lab4Food worden er gedemonstreerd zoals onderzoek naar de veilige consumptie van insecten.
Zondag 25 november 2018, 10 – 16 uur
KU Leuven Campus Geel: Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel
KU Leuven cocoon2440: Stationsstraat 24, 2440 Geel
Op Campus Geel zijn naast de KU Leuven ook hogeschool Thomas More en CVO HIK gevestigd. De campus behoort tot de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven.
Er worden bachelor- en masteropleidingen aangeboden in zowel de biowetenschappen als de industriële wetenschappen. Daarnaast kunnen ingenieurs er een postgraduaat innoverend ondernemen studeren. In totaal telt KU Leuven Campus Geel 450 studenten.
Naast onderwijs is ook onderzoek verankerd op de campus: zo zijn de onderzoeksgroepen ADVISE, Dier en Welzijn, Lab4Food, SuscroPP en Thermische Energiesystemen er gevestigd. De KU Leuven stelt 100 wetenschappers en medewerkers te werk op Campus Geel. (http://www.iiw.kuleuven.be/geel)
Wat is de meest voordelige manier om te reizen nu de prijzen van benzine en diesel torenhoog staan?
Die vraag hebben "De inspecteur" van Radio 2 en VRT NWS-verkeersjournalist Hajo Beeckman onder de loep genomen nu de zomervakantie voor de deur staat.
Conclusie: voor gezinnen blijft de auto de beste (financiële) optie, singles zijn dan weer (meestal) beter af met het vliegtuig of de trein. (VRTNWS)
Deze maand is het 70 jaar geleden dat De Strangers opgericht werden. Hoewel zij in 2002 officieel gestopt zijn met optreden, klinken hun liedjes nog altijd heel vertrouwd in de oren.
Als echte ambassadeurs van Antwerpen en de Antwerpse taal, hebben zij kleur en vrolijkheid gegeven aan vele generaties. De vzw De Strangers v’r Altaaid organiseert daarom een unieke viering op dinsdag 14 juni aan boord van de Flandria, in aanwezigheid van De Strangers John, Alex en Nest.
Een dag vroeger dan gepland, is topvoetballer Kevin De Bruyne in Drongen aangekomen voor de KDB Cup, een internationaal jeugdtornooi U15 waar hij zijn naam aan verbindt.
De organisatie en de jeugdspelers zijn enorm verheugd met het verrassingsbezoek. (VRTNWS) Beelden KDB Cup.
Op Pinksterzondag 5 juni laten de organisatoren van Jazz in Thals, na de corona-onderbreking van twee jaar, hun 'jazzdrang' weer de vrije loop en dit voor de 6e keer.
Ze presenteren gratis een breed en toegankelijk pallet aan stijlen op 9 gezellige locaties in de Herentalse binnenstad.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De Kreuners blijven immens populair. Vanavond top-of-the-bill op een uitverkocht Clamotte Rock in 't Stoetersdorp. Binnenkort in Neteland nog op Gladiolen (4/6) en op de HFF Volvo Van Houdt Happening in Herentals (29/7).
Vanavond weergalmden al hun grootste hits ('Layla', 'Ik Wil Je', 'Maak Me Wakker', 'Verliefd Op Chris Lomme', 'Nee Oh Nee',...) gecombineerd met handgeplukte en zorgvuldig opgeblonken parels uit een ver gouden verleden.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)