Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege heeft 9,55 hectare natuur erkend als natuurreservaat in het natuurgebied Tikkebroeken. Dankzij de erkenning komen er middelen vrij om de typische heidenatuur van een van de oudste natuurreservaten van ons land te herstellen. Heischapen en een herder zullen instaan voor de begrazing.
De Tikkebroeken is een typisch Kempense beekvallei, vlak bij de voormalige abdij van Corsendonk. Aan de oevers van de Rode Loop tref je elzenbroekbossen, wilgenstruweel en gagelstruweel aan. Verder van de beek groeit dopheide en op de nog hogere gronden struikheide.
Verspreid vind je natte vennen, die een belangrijke functie vervullen als waterbuffer na hevige regenval. Het is de mozaïek van bos, struweel, vennen en heide die het gebied zo uniek maakt voor dieren en planten. Zo tref je in het bos de zeldzame kleine ijsvogelvlinder aan en geven kleine en ronde zonnedauw, moeraswolfsklauw en waterviolier kleur aan de beekvallei.
"De stukjes heide die nog resten worden uitgebreid", zegt Willy Eelen, die het gebied beheert samen met de andere vrijwilligers van Natuurpunt Kasterlee. "Door de bovenste humuslaag af te schrapen geven we licht en lucht aan de heidezaden die nog altijd kiemkrachtig zijn en klaar zitten in de bodem", weet Willy. De heide zal kort gehouden worden door heideschapen van een herder. Onder andere het heideblauwtje, een klein blauw vlindertje, zal daarvan profiteren.
De vrijwilligers van de lokale afdeling van Natuurpunt Kasterlee staan in voor het beheer van het gebied. Ze worden daarbij ondersteund door de terreinploeg van Natuurpunt en door een herder met heischapen.
Samen met Snepkensvijver is de Tikkebroeken het oudste natuurgebied van Natuurpunt.
Allebei werden ze opgericht in 1953. Snepkensvijver door de toenmalige BNVR (Belgische Natuur –en Vogelreservaten) en de Tikkebroeken door de toenmalige natuurvereniging de Wielewaal.
De erkenning van de Tikkebroeken kadert in de beslissing van de Vlaamse regering om meer oppervlakte erkend natuurgebied in het beheer te brengen van terrein beherende vrijwilligersverenigingen zoals Natuurpunt.