In Wetteren heeft Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) het startschot van de Dikketruiendag gegeven, tussen de leerlingen van Sint-Lodewijk. De jongeren zijn voor de gelegenheid in gele hesjes gehuld en houden spandoeken omhoog.

Van den Heuvel volgde vorige week Joke Schauvliege op nadat die moest aftreden na een campagneblunder. "Af en toe wordt er gediscussieerd op de televisie, maar uiteindelijk moeten we allemaal samen werken aan het klimaat", zei Van den Heuvel maandag.

In Wetteren gaf Van den Heuvel de aftrap van de vijftiende dikketruiendag, "een Vlaamse traditie en ondertussen ook een mooi exportproduct", aldus de minister. Die wordt dit jaar op gang getrokken in de Wetterse school Sint-Lodewijk, een school voor buitengewoon basis- en secundair onderwijs met een uitgebreide MOS-werking en een doorgedreven fietsbeleid.

Dikketruiendag is uitgegroeid tot meer dan een moment, waarop dankzij een warm kledingstuk de verwarming wat minder hard mag. De dag krijgt vandaag een brede invulling met sensibilisering op verschillende domeinen.

Zo ligt er dit jaar een klemtoon op de vermindering van uitstoot door vaker voor de fiets te kiezen. Het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid viert dit jaar 'klimaatflandriens', die ondanks weer en wind voor de fiets kiezen. Weerman en ambassadeur van Dikketruiendag Frank Deboosere voert het klimaatpeloton aan.

In heel Vlaanderen zullen scholen, bedrijven en organisaties deelnemen aan de actie, met de bedoeling zoveel mogelijk kilometers per fiets af te leggen. In Antwerpen wil het departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit de totale oppervlakte van de provincie Antwerpen bij elkaar te fietsen, zowat 2.867 kilometer.

De stad Brugge roept haar personeel morgen op om voor woon-werkverplaatsingen de fiets te kiezen, goed voor een traject van 8.600 kilometer, gelijk aan de afstand naar de Noordpool en terug.

Een bedrijf uit Zele motiveert werknemers sinds januari om met de fiets naar school te komen en registreerde zo al meer dan 3.000 kilometer duurzame verplaatsingen. Tussen de initiatieven onder meer een reeks 'Klimaatrondes van Vlaanderen' en 'Clean Air Classics', maar ook mountainbike- en hindernissenparcours.

In Turnhout organiseert een school een fietsdisco en in Westerlo worden ouders en leerlingen gemotiveerd om met een versierde fiets naar school te komen.

In Zottegem beeldt een school zich in hoe de speelplaats eruit zal zien in het geval er in de toekomst geen klimaatactie werd ondernomen. In Kuurne leggen leerlingen van een school dan weer een 'klimaatkerkhof' aan met 50 concrete voorstellen op grafstenen. De burgemeester wordt daar toegesproken en mag bordjes weghalen als aan het voorstel wordt beantwoord.

Dikketruiendag gaat door op dinsdag 12 februari. (Belga)