Geert Daems (burgemeester van Hulshout) en Staf Aerts (vertegenwoordiger van Natuurpunt) ondertekenden de akte voor de verkoop van enkele gronden uit het reservaat Het Goor. Deze gronden met een zogenoemde pandenstructuur – afwisseling van slootjes en ruggen, ontwaterd door een hoofdgracht – waren al sinds 1988 in beheer van Natuurpunt.

Het Goor werd in 1980 beschermd als landschap. Het is bovendien een officieel erkend natuurreservaat en beschermd als Europees Habitatrichtlijngebied (Natura 2000).

De opbrengsten van deze verkoop zullen worden aangewend om de uitvoering van beschermingsmaatregelen, opgelegd in het landschapsbeheersplan, voor de waardevolle natuurgebieden in de omgeving van de Liniefietsweg te financieren.

Het Goor

Gelegen in Herselt en Hulshout
Oppervlakte in beheer: 58 ha waarvan 7 ha in huur en 51 ha in eigendom.
Toegang: Vrij toegankelijk langs de wandelpaden
Conservators: G. Ceulemans 0475-59 05 62 en K. Dries 0495-47 64 29
Waarnemingen in Goor-Asbroek
Nieuws over dit gebied
Reservatenproject nummer 7717 .

Het natuurgebied Het Goor - Asbroek is gesitueerd in de driehoek Westmeerbeek-kerk, Herselt-kerk, Snepkens (kruispunt baan Mechelen Heist od Berg met Herentals Herselt), in de vallei van Asbroekloop.

Deze beek geeft de grens aan tussen de gemeenten Herselt en Hulshout.
Langs de beek vinden we voedselarme struwelen en broekbossen. Naar het Oosten toe is de bodem meer voedselrijk en treft men in de onderbegroeiing voorjaarsbloeiers aan, zoals Bosanemoon en Meiklokje.

Nabij de bron van de Asbroekloop zien we oude en goed ontwikkelde eiken bossen, berken en elzenbos complexen. Verder vindt men hier: Hengel, Dalkruid, Dubbelloof, Muskuskruid en Stippelvaren.

Op grondgebied Westmeerbeek, waar de Asbroekloop van naam veranderd in Steenkesbeek, ligt een moerasgebied met een uitzonderlijk rijke en gevarieerde vegetatie, Het Goor.
De rijkdom aan planten en dieren in Het Goor is uniek.

Dit komt onder meer doordat in dit reservaat het opborrelende water kalkrijk is. Kalk, in combinatie met eerder zure zandgrond, geeft bijzonder leefomstandigheden, waar enkel aangepaste, vaak zeldzame planten en dieren kunnen overleven zoals: Klokjesgentiaan, Galigaan, Klein glidkruid en Zonnedauw.