Een reis gepland? Vergeet je reisdocumenten niet

Wanneer je een lijstje maakt voor je zomervakantie denk je automatisch aan een zonnebril, kleding en schoenen. Maar denk je ook aan de juiste reisdocumenten? Voor veel landen heb je enkel een Belgische identiteitskaart nodig. Andere landen vragen een internationaal paspoort, eventueel met een extra visum of zelfs een inentingsbewijs.

Op de website van www.diplomatie.belgium.be vind je per land welke reisdocumenten je mee moet nemen. Op www.geel.be/reisdocumenten vind je een overzicht van alle reisdocumenten en info over reizen. Als volwassene heb je sowieso een Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort (reispas) nodig.

Reis je met kinderen die jonger zijn dan 12 jaar, dan hebben zij een kids-ID nodig. De kids-ID geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en in enkele niet-Europese landen.

In landen waar de kids-ID niet aanvaard wordt, moet je kind een Belgisch paspoort voorleggen. De identiteitskaart, kids-ID en het Belgisch paspoort vraag je aan bij de dienst burgerzaken (op afspraak). Voor bepaalde landen heb je naast je Belgisch paspoort ook een visum nodig. Op www.diplomatie.belgium.be zie je voor welke landen een visum nodig is.

Je vraagt een visum aan bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Sommige landen bieden het visum aan bij aankomst. Ben je van plan om naar een land in de Europese Unie of naar Liechtenstein, Noorwegen of IJsland te reizen en daar met een auto te rijden? Dan vraag je best een Belgisch rijbewijs in kaartmodel aan.

Voor landen die het Belgisch rijbewijs niet erkennen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het Belgisch rijbewijs en het internationaal rijbewijs vraag je aan bij de dienst burgerzaken (op afspraak).

Zuidergekte - De Langste Tafel

Zuidergekte is een vijfjaarlijks evenement van stad Geel in samenwerking met de derdewereldraad en ‘t Origineel. De Langste Tafel is het feestelijk startmoment van Zuidergekte 2019. Op zondag 24 maart staat vanaf 14.30 uur op De Bogaard een lange tafel voor tea-time.

De dienst gelijke kansen zorgt voor fair trade thee, koffie en water. Jij zorgt voor een zoet of hartig dessertje voor ongeveer vier personen. Om een zicht te krijgen op hoe lang de tafel moet zijn, is het fijn als je je inschrijft. Dat doe je door een e-mail te sturen naar gelijke.kansen@geel.be. Je kunt ook whatsappen naar Tessa op het nummer 0492 90 10 10. Je laat in je berichtje/e-mail weten wat je naam is, dat je naar de langste tafel komt en het aantal personen. Als je een ander land dan België als origine hebt, laat je weten welk, zodat we samen de uitdaging van 120 nationaliteiten aan tafel kunnen halen.

Op stap met de gids: Voorjaarskriebels in Zammel

Op zondag 10 maart leidt een stadsgids je door het Zammelsbroek met de wandeling ‘Voorjaarskriebels in Zammel’. Het Zammelsbroek is een natuurgebied gelegen tussen Geel en Laakdal. Het wordt gedomineerd door de sterk meanderende Grote Nete en haar omringende vallei.

De Geelse patroonheiligen Dimpna en Gerebernus hebben er zelfs eventjes gewoond en volgens onze voorouders kwamen hier ook heksen samen om hun sabbat te vieren. De gratis wandeling vertrekt om 14 uur aan ’t Vissershuis, Veerleseweg 34. Er is keuze tussen een wandeling van 6 km en een van 10 km. Kies je voor de wandeling van 6 km, dan ben je ongeveer 2 uurtjes onderweg. Bij de wandeling van 10 km mag je iets meer tijd uittrekken. Elke deelnemer krijgt bij de wandeling een gratis proevertje.

Infonamiddag: ‘Uw gehoor, onze zorg’

Op woensdag 13 maart komt Aurilis hoorcentrum van 14 tot 16 uur langs bij dienstencentrum Luysterbos. Ze geven informatie over gehoor, gehoorverlies en mogelijke oplossingen voor gehoorverlies. Als je vragen hebt, kun je ze tijdens deze infonamiddag stellen. De week daarna, woensdagnamiddag 20 maart, kun je, na inschrijving, gratis je gehoor laten testen. Je kunt je gratis inschrijven voor deze twee infonamiddagen bij het dienstencentrum.

Academiekriebels bij AMWD

Wil je graag een instrument bespelen, vind je toneelspelen de max of is dansen meer je ding? Bij de Academie voor Muziek, Woordkunst-Drama en Dans ben je aan het juiste adres. Ontdek op zaterdag 16 maart van 12 tot 15 uur wat je in de academie allemaal kunt doen tijdens Academiekriebels.

Op deze kijk- en kiesdag stellen alle leraars hun instrument voor en jij mag proberen wat je maar wil. Zo kun je kiezen welk instrument je graag wil leren bespelen. Ook voor woord en dans mag je komen kijken en doen. Iedereen vanaf 6 jaar (1e leerjaar) kan een initiatie muziek, muziek-woord of dans volgen. Vanaf 8 jaar (3e leerjaar) kun je starten in het muziekatelier (met instrument), woordatelier of dansatelier.

Ook jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen kunnen zich inschrijven voor woord of muziek en er meteen een instrument bij kiezen. In de academie vindt iedereen een plaats op maat van zijn talent. meer info: AMWD, 014 56 65 80, info@amwd