Project vernieuwing stationsomgeving Geel van start : Geel kende de laatste jaren een sterke groei van de bevolking. Het doel is dat Geel een fijne stad blijft om in te wonen, te werken en te verblijven.

Het project voor de stationsomgeving in Geel werd geselecteerd als pilootproject voor het 'decreet complexe projecten' (zie www.complexeprojecten.be). Dit betekent dat er meer ruimte is voor een open dialoog met bewoners en belanghebbenden.

Door de mogelijke verhuizing van het bedrijf Gavra naar een andere locatie in Geel komt veel ruimte vrij voor een nieuwe stedelijke ontwikkeling, gekoppeld aan kwalitatieve publieke (groene) ruimten en bestaande centrumbuurten. Het is de bedoeling om hier een gemixt stedelijk programma te ontwikkelen dat een toegevoegde waarde moet vormen voor zowel de buurt als voor heel Geel. De stad richt zich niet alleen op de terreinen van Gavra, maar zal verschillende ontwikkelingen in de ruimere omgeving begeleiden en op elkaar afstemmen.

Op 29 februari vindt een bewonersavond plaats. Op deze bijeenkomst zal de stad samen met haar inwoners nadenken over de mogelijke inhoud en randvoorwaarden van het project. Deze bewonersavond zal doorgaan in fuifzaal De Waai (achter het stadhuis) en begint om 19.30u. Voor een goede organisatie wordt gevraagd om vooraf in te schrijven.
meer info: cel stadsontwikkeling en –planning, 014 56 60 80, stadsontwikkeling@geel.be

Infoavond pensioenregeling
Op pensioen gaan is niet alleen een grote stap die heel wat onzekerheid en verandering teweegbrengt, het is ook een nieuwe start. Administratief brengt het een hele rompslomp met zich mee.

Om je wegwijs te maken, organiseert het dienstencentrum Luysterbos een infoavond over 'op pensioen gaan'. Leen Aerts, deskundige Sociale Zorg in het Sociaal Huis, geeft alle nodige info op dinsdag 1 maart om 18.30u in LDC Luysterbos. Inschrijven kan in het dienstencentrum of via het nummer 014 56 70 70. De deelname is gratis.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Liever een smoothie of een koffie?
Kies je voor een frisse smoothie, gekruid en gemixt met sappige anekdotes, dan kan je op 27 februari van 10u tot 12u terecht in de bibliotheek. Lieve De Kort komt met enkele vriendinnen smoothies maken en uitdelen. Ze vertellen je ook hoe je aan een smoothie begint, bijvoorbeeld met een boek van de bib bij de hand.

Drink je liever koffie, dan ben je welkom op de gratis koffieworkshop op 1 maart. De avond start om 19u in de bib met een fragment uit de documentaire 'A film about coffee'. Inspirerende verhalen over koffie en de weg die het zwarte goud aflegt van boon tot barista. Nadien wandel je naar Living (op de Markt), waar Bieke Lemmens ons wegwijs maakt in het zetten van het ideale kopje koffie. Ze legt ook uit hoe je goede koffie herkent en welke soorten er zijn. Inschrijven voor de workshop kan tot 26 februari.

Carnaval en kermis in Winkelomheide
De Heiknuiters halen ook dit jaar alles uit de kast om van carnaval een heus feest te maken. Op 27 februari trekt de carnavalstoet door de straten van Winkelomheide. De praalwagens vertrekken om 14.11u en rijden door Winkelomseheide en Acaciastraat.

Om het verkeer in goede banen te leiden, is er een omleiding voorzien langs Tessenderloseweg – Kiezel – Eindhoutsebaan. Er geldt een parkeerverbod vanaf 12u in Winkelomseheide tussen Maneshoeven en Acaciastraat; Dennenstraat tussen Winkelomseheide en Gemeenteheide; Gemeenteheide tussen Maneshoeven en Dennenstraat; Maneshoeven tussen Gemeenteheide en Winkelomseheide. Het plaatselijk verkeer kan in deze zone nog door 14u, daarna geldt er een algemeen verkeersverbod.

Van 27 tot 29 februari kan je naar Karnavalkermis in Kemeldijk. Het verkeer wordt omgeleid via Wassewater – Gemeenteheide – Dennenstraat.

Expo Ungenau: hommage aan Jan Hoet
Geel en Jan Hoet zijn, dankzij het ereburgerschap en de tentoonstelling Middlegate ruim twee jaar geleden, voor altijd met elkaar verbonden. Met de tentoonstelling Ungenau wordt een nieuw hoofdstuk aan dit verhaal toegevoegd.

De opvolger van Hoet, Philippe Van Cauteren, maakte een keuze uit de immense collectie van het S.M.A.K. Het woord 'Ungenau' betekent letterlijk 'onnauwkeurig' maar het is voor Van Cauteren op alle vlakken de tegenpool van het woord 'Genau' dat 'precies' betekent. Het woord 'Ungenau' spreekt een attitude uit om datgene wat anders is te waarderen. En waar anders dan in Geel kan dat beter.

Ungenau is nog te bezoeken t.e.m. zondag 5 juni 2016 en dit elke vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17u in de exporuimte van de Halle.

Ronde tafel regierol kinderopvang

Woensdag 2 maart organiseert het Lokaal Bestuur Geel in samenwerking met het Lokaal Overleg Kinderopvang opnieuw een ronde tafel kinderopvang. Een jaar geleden is het bestuur in overleg gegaan met onthaalmoeders, medewerkers en organisatoren van kinderopvang over de invulling van de regierol kinderopvang in Geel.

Het bestuur wil nu een terugkoppeling geven van de acties die ondertussen ondernomen zijn.
Vorming en ontmoeting zijn belangrijke aandachtspunten. Daarom nodigt het bestuur Karolien Slagmolen, pedagogische ondersteuner, uit om stil te staan bij taalbeleid: 'Alles is taal. Over taalprikkels in de kinderopvang'.

Op een praktische manier geeft ze inzicht in taalbeleid. Zowel de medewerker of onthaalmoeder op de werkvloer als de organisator van kinderopvang krijgt tips en tricks aangeboden om actief aan de slag te gaan met taal in hun opvang. Ontmoeting en uitwisseling van informatie staan centraal.

De ronde tafel vindt plaats op woensdag 2 maart om 19.30u in het Lokaal Dienstencentrum Luysterbos, J.B.-Stessenstraat 69 (ingang woonzorgcentrum).
Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Mail je naam, organisatie, telefoonnummer voor 26
februari naar wendy.daems@geel.be of christine.heylen@geel.be.

Infomarkt windturbinepark Eindhoutseheide

EDF Luminus diende bij de deputatie van provincie Antwerpen een milieuvergunningsaanvraag in voor de bouw en exploitatie van een windturbinepark aan de Eindhoutseheide in Laakdal en Geel. Het openbaar onderzoek van de aanvraag loopt in Geel van 12 februari 2016 tot en met 12 maart 2016.

Stad Geel zal over dit dossier een advies formuleren aan de provincie.
Het dossier van de milieuvergunningsaanvraag kan je tijdens het openbaar onderzoek komen inkijken in het stadhuis bij de infocel technische diensten.

Om buurtbewoners en geïnteresseerden de kans te geven het project, bestaande uit drie windmolens, te leren kennen en vragen te stellen, vindt op donderdag 3 maart een infomarkt plaats. Je kan tussen 17.30u en 20.30u terecht in zaal Kloosterhof, Eindhoutdorp 14 in Laakdal.