Doneer uw oude fiets voor fietslessen

Vanaf augustus 2021 organiseert de activeringsdienst Neteland Welzijn en Zorg samen met de dienst gelijke kansen en preventie van stad Herentals fietslessen voor (volwassen) cliënten van de sociale diensten, De Brug en Moedertaal.

Gedurende 15 weken leren de deelnemers technisch fietsen en hoe ze zich moeten bewegen in het verkeer. Dankzij deze lessen verhogen zij niet alleen hun mobiliteit, maar versterken ze ook hun sociaal netwerk en positie in de maatschappij.

Momenteel zijn we volop op zoek naar fietsen die we kunnen gebruiken tijdens de lessen. Hebt u thuis nog een fiets die u niet meer gebruikt? Laat het ons zeker weten! Wij zijn bij voorkeur op zoek naar damesfietsen die mits een paar kleine herstellingen nog perfect kunnen dienen.

Na de fietslessen krijgen de deelnemers de kans om hun lesfiets aan te kopen tegen een symbolische euro. Wij willen deze kost zo laag mogelijk houden en rekenen enkel herstellingskosten aan. Daarvoor doen wij beroep op de vrijwilligers van de Fietsbieb.

U kunt ons bereiken via activering@regioneteland.be. Vermeld zeker het aantal fietsen dat u wilt doneren, uw werkplaats of adres en uw contactgegevens. We trachten de fiets te komen halen op uw werkplek of aan uw woonplaats. Zodra wij zicht hebben op het aantal fietsen en de locaties, contacteren wij u om af te spreken. Alvast bedankt voor de hulp!

Stad zoekt projectleider en ruimtelijk planner

Stad Herentals heeft twee boeiende vacatures voor de dienst omgeving. We zoeken een besluitvaardige projectleider omgeving met een talent voor samenwerking en een ruimtelijk planner met brede kijk en zin voor pragmatiek.

Alle info over deze jobs vindt u op www.herentals.be/vacatures. Solliciteren kan tot 18 april 2021.

Nieuwe app met meertalige corona-info

Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft de nieuwe mobiele app 'Crisis Information Translated' (CIT) gelanceerd. Daarmee krijgen anderstaligen actuele informatie over de vaccinatiecampagne en de coronamaatregelen in hun moedertaal. De info is beschikbaar in 18 talen. U kunt de app gratis downloaden in de Apple Store en via Google Play.

Werken Sint-Jobsstraat

Vanaf maandag 26 april starten er wegenwerken in de Sint-Jobsstraat. Daardoor is er vanaf maandag 26 april geen doorgaand verkeer mogelijk op het stuk tussen de Augustijnenlaan en Hellekensstraat. De werken duren wellicht tot oktober / november.

Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Ringlaan en de Augustijnenlaan. Fietsers kunnen een omleiding volgen via de Hellekensstraat.

Stad plaatst drie bodemsensors om de hitte en droogte te meten

Zomers worden steeds warmer en droger en dat heeft ook invloed op de natuur en de tuinen. Het gazon krijgt het moeilijk, de bomen snakken naar water. Hoe houdt u de tuin koel en aangenaam tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we het gras en de planten beter tegen de droogte?

Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Met een netwerk van 5.000 meetpunten wordt een half jaar lang de hitte en droogte in heel Vlaanderen in kaart gebracht. Als stadsbestuur nemen we deel aan dat onderzoek en hebben we drie meetpunten geplaatst op het openbare domein.

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Rabobank.be, Orange, Vito, VMM, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin.

Katmobiel van GAIA op vrijdagmarkt

Op 9 april komt de katmobiel van GAIA op bezoek in Herentals. De katmobiel is een imposante bestelwagen die omgebouwd werd tot een gesteriliseerde kat.

Het bezoek kadert in de sensibiliseringscampagne van GAIA rond de verplichte sterilisatie van huiskatten. De katmobiel staat bij het standje van de poezenmoeders. Dat zijn de vrijwilligers die in Herentals het project rond de zwerfkatten ter harte nemen.

Doe mee met de groepsaankoop hemelwateropvang en tankslag

Een hemelwaterput of tank helpt u om water op te vangen, te laten infiltreren en te hergebruiken. Dat is niet alleen belangrijk voor de natuur, maar vormt ook een besparing op uw waterfactuur.

We organiseren daarom samen met IOK een groepsaankoop hemelwateropvang. Via de actie kunt u aan goede voorwaarden een kwalitatieve installatie van zowel een hemelwaterput, infiltratieput en/of hemelwaterton bekomen.

Heel wat eigenaars die zijn overgeschakeld op aardgas of hernieuwbare energie laten bovendien hun oude stookolietank in de grond zitten. Daar zijn echter grote milieurisico's aan verbonden. Zo kunnen de tanks na verloop van tijd beginnen lekken, waardoor bodem en grondwater zwaar vervuild kunnen raken door stookolieresten.

Daarom organiseert de stad samen met IOK al voor de vierde keer een tankslag. Door de combinatie met de groepsaankoop hemelwateropvang kan het zelfs mogelijk zijn om de werken te combineren. Zo raakt u in één klap van uw oude stookolietank af en installeert u een regenwaterput met infiltratievoorzieningen.

Inschrijven voor de groepsaankoop en de infomomenten kan via www.iok.be/hemelwater of 014 56 27 88.