Houtkap op Sport Vlaanderen

Op donderdag 18 november start op Sport Vlaanderen een houtkap van oude en zieke bomen. Deze bomen verdwijnen om jonge bomen meer kansen te geven om te groeien. De werkzaamheden duren tot het einde van dit jaar.

Eerst worden de dode bomen aan de Wielerschool gekapt. Het parkeerterrein aan de Wielerschool kan dan niet gebruikt worden. Daarna worden enkele bomen aan de achterkant van de wielerschool gekapt.

Vervolgens is de Finse piste aan de beurt. Hier worden alle bomen gekapt. In het voorjaar planten leerlingen van de Herentalse scholen hier opnieuw 900 inheemse bomen, zoals zomereik, wintereik, linde, zoete kers en haagbeuk. Nadien worden gemarkeerde bomen gekapt aan de toegang, de atletiekpiste, het terrein voor werpnummers en aan de tennisvelden.

Het mountainbikeparcours en de Finse piste zijn tijdens de werkzaamheden niet bereikbaar.

Bebat deelt batterijtesters uit op het recyclagepark

Van 22 tot 28 november herhaalt Bebat zijn testercampagne op het recyclagepark. Bezoekers die batterijen binnenbrengen krijgen een batterijtester. Daarmee kunt u controleren of een batterij echt wel helemaal leeg is.

Campina Energie organiseert lezing met Piet Colruyt

Campina Energie is een burgercoöperatie die mensen samenbrengt rond hernieuwbare energie en energiebesparing in de Kempen. Op donderdag 25 november, om 19.30 uur, laat ze Piet Colruyt aan het woord in de Kapel aan de Wolstaat 27.

Piet Colruyt behoort tot de derde generatie Colruyts. Hij werkt voor de supermarktketen, maar probeert daarnaast als sociaal investeerder het verschil te maken. Hij is sterk begaan met het klimaat: hij is een van de bezielers van Sign for my future en Klimaatzaak. Piet vertelt over het belang van concrete klimaatactie en Campina Energie licht haar concrete plannen toe.

De lezing is gratis. Inschrijven kan op www.campinaenergie.be.

Stad geeft begijnhofwoning nr. 5 en voormalig Convent in erfpacht

Stad Herentals geeft de woning op adres Begijnhof 5 in erfpacht. Tijdens de eerste tien jaar van de erfpachtovereenkomst kunnen ook ouders of kinderen van de erfpachter er wonen.

Deze uitbreiding van de (zelf)bewoningsplicht geldt overigens ook voor de al bestaande erfpachtovereenkomsten. De erfpachters van de begijnhofwoningen worden hiervan op de hoogte gebracht.

Begijnhofwoning nummer 17, waar vroeger het dienstencentrum 't Convent gevestigd was, heeft niet langer een (zelf)bewoningsplicht. Deze woning kan, naast bewoning, ook voor andere functies gebruikt worden.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om er een horecazaak in te richten of een kleine winkel, een tentoonstellingsruimte, een kunstatelier, een fotostudio, ... De voorwaarde is dat de functie geen buitensporige hinder voor de omgeving en extra autoverkeer met zich meebrengt.

Een inventarisatie- en diagnoserapport, evenals een inspectieverslag van deze gebouwen en een ontwerpactie voor de erfpacht vindt u op www.herentals.be/erfpacht-begijnhof-5 en op www.herentals.be/erfpacht-convent.

De toewijzingen gebeuren bij opbod in openbare zitting op 29 november 2021, om 18 uur, in de raadzaal, op de eerste verdieping van het administratief centrum, Augustijnenlaan 30 in Herentals. De erfpacht wordt toegewezen aan de meestbiedende.

Vooraf bezichtigen van de gebouwen kan na afspraak op weekdagen, tussen 9 en 16 uur. Deze afspraak kan u telefonisch maken bij de dienst patrimonium op het nummer 014-28 50 50 of via mail naar patrimonium@herentals.be.

Sinterklaasproject op woonwagenterreinen

Na het succes van de kerstactiviteiten de voorbije jaren, organiseert het stadsbestuur dit jaar ter gelegenheid van Sinterklaas een tekenwedstrijd voor kinderen en jongeren tot en met 15 jaar.
Hun tekeningen voor de Sint worden gepubliceerd op de interactieve Facebook-pagina Voyageurs Herentals. Daar kan iedereen de tekeningen bewonderen. Alle deelnemende kinderen krijgen een snoepcadeau van Sinterklaas en een klein cadeautje.

Slim verhuren: infoavond voor verhuurders

Het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet en de Vlaamse Codex Wonen roepen heel wat vragen op bij verhuurders. Is dakisolatie en dubbele beglazing verplicht in een huurwoning?

Aan welke normen moeten de elektrische, de gas- en verwarmingsinstallaties voldoen? Wat zijn de voordelen van een conformiteitsattest? Wat als mijn woning onbewoonbaar wordt verklaard?

Daarom organiseert het stadsbestuur op donderdag 9 december 2021, om 19 uur, een digitale infoavond (webinar) over woningkwaliteit. De webinar wordt gepresenteerd door twee medewerkers van Kempens Woonplatform, die gespecialiseerd zijn in het onderwerp.

Tijdens de presentatie krijgt u een overzicht van de minimale kwaliteitsnormen waaraan een huurwoning moet voldoen. Daarnaast wordt de procedure van een woningonderzoek toegelicht en verneemt u dus hoe u kan vermijden dat uw huurwoning ongeschikt of onbewoonbaar wordt verklaard.

De infosessie richt zich in eerste plaats naar verhuurders, maar ook eigenaar-bewoners en huurders zijn welkom. De minimale woningkwaliteitsnormen gelden immers voor elke woning in Vlaanderen. Deelname aan het webinar is gratis, maar deelnemers moeten zich wel vooraf inschrijven. Dat kan door een mail te sturen naar Kempens.Woonplatform@iok.be, waarna u een uitnodiging ontvangt om de infosessie bij te wonen. U kan de presentatie dan van thuis uit volgen op uw pc/laptop/tablet.

Foto NNieuws.