Er komt een ondergrondse pijpleiding tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied van zo'n 150 km lang om zuurstof en koolstofdioxide te transporteren.

Omgeving Vlaanderen heeft drie tracés uitgewerkt. Brigitte Borgmans van Omgeving Vlaanderen: "Bij het uitwerken van de trajecten hebben we zo veel mogelijk rekening gehouden met woningen, maar uiteindelijk gaan er toch tussen de 15 en de 80 huizen moeten verdwijnen.

De pijpleiding loopt door Meerhout en ook Olen (Smidsestraat).

Deelgebieden, ook in Neteland Kempen

In het onderzoek komen 3 mogelijke tracés aan bod, gelegen in Antwerpen, As, Balen, Beerse, Beringen, Brecht, Diest, Dilsen-Stokkem, Geel, Genk, Grobbendonk, Halen, Ham, Hasselt, Hechtel-Eksel,

Herentals, Herenthout, Houthalen-Helchteren, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Laakdal, Leopolsburg, Lille, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Malle,

Meerhout, Mol, Olen, Oudsbergen, Peer, Ranst, Rijkevorsel, Schoten, Stabroek, Tessenderlo, Westerlo, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zonhoven en Zutendaal.

Brigitte Borgmans, Omgeving Vlaanderen :  'Wanneer een traject een woning treft, Omgeving Vlaanderen de eigenaars daarvan op de hoogte zal brengen.

"Het spreekt voor zich dat we die mensen gaan contacteren. Vanaf vandaag kan je reacties indienen en die gaan wij allemaal bekijken. We gaan ook digitale infosessies organiseren zodat het voor iedereen duidelijk is wat er exact gaat gebeuren."

Het gaat om een zeer groot project en de bedoeling is dat het ook een eenmalig gebeuren is.

"Dit project is heel toekomstgericht. We gaan voldoende ruimte voorzien zodat in de toekomst verschillende leidingen naast elkaar kunnen liggen, en we niet moeten starten met nieuwe werken."


Wat en waarom?

De Vlaamse Regering keurde op 18 december 2020 de startnota goed voor de opmaak van het GRUP Leidingstraat Antwerpen-Ruhr (Geleen).

Het plan ligt op het grondgebied van 45 gemeenten in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Dit GRUP heeft als doel een reservatiestrook vast te leggen voor een ondergrondse leidingstraat tussen de haven van Antwerpen tot aan de grens met Nederland (Geleen) en verder door tot in het Ruhrgebied.

Een leidingstraat is een zone waarin pijpleidingen gebundeld kunnen worden aangelegd. (Afbeelding Departement Omgeving Vlaanderen).

Infomoment

Van 2 maart 2021 tot 30 april 2021 loopt de publieke raadpleging over de startnota, met een digitaal infomoment op 25 en 30 maart van 19u-21u.
Inschrijven is verplicht en kan via 02/ 553 38 00 of via de link.