Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, dan torent de N-VA met 35 procent ver boven de andere partijen uit. Dat blijkt uit de peiling van de VRT en De Standaard. De winst gaat vooral ten koste van Vlaams Belang, dat een historisch dieptepunt bereikt.





De N-VA zet haar zegetocht voort: in de peiling van juni leek de partij aan haar plafond te zitten met 33,5 procent, maar nu springt ze daar nog eens moeiteloos over en gaat uiteindelijk met 35 procent van de kiezers lopen.

In vergelijking met de federale verkiezingen van juni 2010 betekent dat een winst van 6,8 procent.

De extra stemmen haalt de N-VA voornamelijk bij Vlaams Belang. De partij van Bart De Wever zuigt als het ware de hele rechterflank van het politieke spectrum leeg en laat Vlaams Belang verweesd achter met 8,2 procent, het laagste percentage ooit. Tegenover de verkiezingen van 2010 verliest de partij niet minder dan 4,4 procent.

Opvallend: in Antwerpen kan de partij zich nog ietwat handhaven, maar in de andere provincies wordt het electoraat wel heel erg klein.

De kiezers van Vlaams Belang zijn op de dool en hun eerste toevluchtsoord is de N-VA. Ter vergelijking, 83 procent van de kiezers die in 2010 op de N-VA stemden, is dat ook deze keer van plan. Bij Vlaams Belang blijft maar 56 procent van de kiezers trouw. 21 procent is van plan om zijn stem nu aan de N-VA te geven.

Ook LDD verliest kostbare stemmen aan de N-VA. De partij strandt op 1,7 procent, 2 procent minder dan in 2010. Enkel in West-Vlaanderen kan de partij nog wat stemmen ronselen, in de andere provincies sterft de partij een langzame dood.

Onderhandelende partijen boeren niet slecht
De partijen die aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe regering zitten hebben niet of nauwelijks te lijden onder de verdere opgang van de N-VA. De kiezers waarderen blijkbaar dat er stappen vooruit worden gezet in de onderhandelingen en willen die waardering tonen in het stemhokje.

Vooral CD&V en Groen! krijgen bonuspunten. Groen! haalde vorige peiling al 9,2 procent en weet dat ook nu te behouden. Dat betekent een winst van 2,1 procent tegenover de verkiezingen en het hoogste percentage van de partij ooit. CD&V springt van 17,5 naar 19,3 procent, een vooruitgang van 1,7 procent tegenover de verkiezingen.

De SP.A en Open VLD behouden een status quo.

De socialisten boeren licht achteruit tegenover de vorige peiling (-0,2%) en belanden op 14,4 procent. Dat is een verlies van 0,5 procent tegenover 2010.

Ook Open VLD kan zich handhaven. De partij blijft vierde met 11,9 procent.

N-VA-voorzitter Bart De Wever komt opnieuw uit de peiling van de VRT als de populairste van de Vlaamse politici. Verrassend is de opkomst van Annemie Turtelboom (Open VLD), die acht plaatsen klimt en zich in de toptien nestelt.

Bart De Wever is al 5 peilingen lang de grote sterkhouder in de popoll. Vorige peiling veroverde hij de harten van 53 procent van de ondervraagden en daarmee lijkt hij nu aan zijn plafond te zitten. De N-VA-kopman zakt naar 45 procent, maar behoudt wel zijn eerste plaats. Hij wordt gevolgd door Kris Peeters (CD&V), die met 42 procent De Wever op de hielen zit.

Johan Vande Lanotte (SP.A) volgt met 31 procent, net 1 procent meer dan Yves Leterme (CD&V) en voldoende om hem de derde plaats af te snoepen. Leterme zakt naar nummer vier. Op vijf staat Frank Vandenbroucke (SP.A), die onlangs aankondigde zich terug te trekken uit de politiek.

Grote verrassing op 7 is Annemie Turtelboom (Open VLD). Zij springt van de 15e naar de zevende plaats in de ranking en is daarmee meteen ook de eerste liberaal in de toptien. Ze wordt gevolgd door voorzitter Alexander De Croo.

De kersverse SP.A-voorzitter Bruno Tobback doet intussen haasje over met CD&V-voorzitter Wouter Beke: Tobback springt over Beke naar de negende plaats.

De top 10

  1. (1) Bart De Wever (N-VA)
  2. (2) Kris Peeters (CD&V)
  3. (4) Johan Vande Lanotte (SP.A)
  4. (3) Yves Leterme (CD&V)
  5. (5) Frank Vandenbroucke (SP.A)
  6. (6) HIlde Crevits (CD&V)
  7. (15) Annemie Turtelboom (Open VLD)
  8. (8) Alexander De Croo (Open VLD)
  9. (10) Bruno Tobback (SP.A)
  10. (9) Wouter Beke (CD&V).

Opvallende dalers en stijgers

  • Vincent Van Quickenborne (Open VLD): zakt van 25 naar 20% en van de 11e naar de 12e plaats
  • Siegfried Bracke (N-VA): van 23 naar 16 procent, zakt van de 13e naar de 16e plaats
  • Annemie Turtelboom (Open VLD): springt van 15 naar 7)
  • Jan Peumans: springt van 20 naar 17, winst van 4 procent.
  • Wouter Van Besien: wint 4%, stijgt van 21 naar 18.

Nieuw binnengekomen

  • Pieter De Crem (CD&V): op 21
  • Meyrem Almaci (Groen!): op 27
  • John Crombez (SP.A): op 30

Bron VRT