2020 werd een heel ander jaar dan dat we ons allemaal hadden voorgesteld. Na alle beperkingen en maatregelen die corona met zich meebracht, zullen vermoedelijk ook de feestdagen er dit jaar anders uitzien dan we gewoon zijn.

'Vorig jaar werd er op verschillende plaatsen een veilig spektakelvuurwerk georganiseerd. Jammer genoeg steekt corona hier dit jaar een stokje voor', zegt Dirk Van Peer, woordvoerder politie Neteland.

Voor veel mensen hoort ook het afsteken van vuurwerk bij de feestdagen. Politie Neteland geeft je enkele goede redenen om dit niet te doen.

Verboden
De wetgeving rond het afsteken van vuurwerk is veranderd sinds 26 april 2019. Het is overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. Heb je geen toestemming en steek je toch vuurwerk af? Dan kunnen onze diensten optreden en kan je hiervoor een GAS-boete krijgen.

Levensgevaarlijk
Vuurwerk brengt gevaren met zich mee. Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Het blijkt ook dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer.

Risico op brand
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terechtkomen, waar het vuur heel wat schade kan veroorzaken.

Het zorgt voor dierenleed
Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden, ze kunnen schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen doorheen de jaren: honden die weglopen, paarden die uitbreken en die op de openbare weg terechtkomen,...

Dit brengt allemaal gevaren met zich mee voor de dieren zelf en voor anderen die geconfronteerd worden met de onbeheerde dieren.

De hulpdiensten moeten beschikbaar blijven voor noodgevallen
Wanneer de politie een melding krijgt van vuurwerk moeten we een ploeg ter plaatse sturen. Onze interventieploegen zijn op die momenten niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

Superongezond
De fijnstofconcentraties, vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk, pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: Luchtmeetnet).

Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling. Door geen vuurwerk af te steken, zorgen we dus ook voor het milieu.

Allemaal redenen om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones. Vandaar de slogan "Ik knal zonder vuurwerk."

We weten dat corona veel vroeg en vraagt van iedereen. De kans is groot dat we de eindejaarsfeesten binnen onze kleine bubbel moeten vieren. Maak er ondanks de vele beperkingen door corona toch een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van. We wensen iedereen een goede gezondheid en hou vol zodat we in 2021 terug samen kunnen vieren.

Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!'  Lokale Politie Neteland