Net voor de 127e carnavalstoet zondag door de straten van Herenthout trekt, ontvangt het gemeentebestuur en carnavalsvereniging Peer Stoet het officiële label van Reuzenvriendelijke Gemeente.

Het label wordt uitgereikt door de vzw Reuzen in Vlaanderen. Deze organisatie werd boven de doopvont gehouden met als doel het promoten en bevorderen van de reuzencultuur in Vlaanderen en Brussel.

In Herenthout is de reus Peer Stoet het symbool van de stoet. "De eerste afbeelding van de reus is terug te vinden op het programma van de vastenavondstoet van 1933", zegt ­Gunter Nevelsteen, voorzitter van vzw Peer Stoet.

100 jaar

De figuur werd nadien geregeld uitgebeeld in de carnavalsstoet. De toeschouwers spraken van een "oud peerke". In 1972 werd de naam van onze vereniging officieel Peer Stoet. Naar aanleiding van het honderdjarige bestaan in 1992 werd besloten om de afbeelding levensecht te maken met de omvang van een reus.

Drie jaar later sloeg het noodlot toe en ging de reus samen met het kledingmagazijn in vlammen op. Gelukkig waren de plannen nog beschikbaar en kon er gestart worden aan een nieuwe reus, die er de volgende stoet al bij was.

Onze stoet wordt nog steeds ieder jaar officieel op gang getrokken door onze reus Peer Stoet."

De reus is 3,7 meter groot en weegt 50 kilogram. Het hoofd is gemaakt door kunstenaar Rik Van de Wouwer. De romp werd twee jaar geleden nog vernieuwd door leerlingen van de kOsh campus Scheppersstraat in Herentals.

De naaisters van de carnavalsverenigingen zorgen ervoor dat de zwarte jas, het witte hemd met das en de hoed van de reus piekfijn in orde blijven. Om het label Reuzenvriendelijke Gemeente te kunnen veroveren moest Herenthout de reus erkennen als culturele ambassadeur van de gemeente. En daar had uiteraard niemand een probleem mee.

Wie Peer Stoet wil zien moet zondagnamiddag afzakken naar Herenthout en krijgt er een sprankelende stoet met dans, sketches en straattheater bovenop - aftrap 13.30u

Fotoreportage op Nnieuws.