Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Servantes Award : professionals van lokale besturen Merelbeke, Dendermonde en Schoten scoren eerste plaats

Servantes

Donderdagavond is voor het eerst de Servantes Award uitgereikt in drie categorieën. De prijzen geven een positieve erkenning aan professionals van lokale besturen.

De titel voor beste ‘Nieuwkomer’ gaat naar Nathalie Claus, HR-deskundige in Merelbeke. ‘Ecoteam Ros Beiaard’ uit Dendermonde wint de teamprijs. Dirk Vercammen ontvangt de prijs voor ‘Loopbaan’, dankzij z’n 35-jarige carrière op de dienst Milieu in Schoten. “De professionals van lokale besturen verdienen het om in de bloemetjes gezet te worden”, zegt Dieter De Kerpel van Servantes.

De allereerste resultaten van het onderzoek Servantes Barometer, met informatie over in-, door- en uitstroom van deze medewerkers, werden ook voorgesteld in Aalst.

Met de eerste editie van de Servantes Award wordt een nieuwe onderscheiding in het leven geroepen die specifiek gericht is op medewerkers van lokale besturen. Via de award en de bijhorende Barometer wil de organisatie bijdragen aan kennis over en de opwaardering van professionals van lokale besturen.

“We willen positieve aandacht vestigen op werken bij lokale besturen. De vakkennis en jobprofielen zijn bijzonder divers. Wat de local civil servants allemaal gemeen hebben, is dat zij onze lokale samenleving goed doen draaien. Daarom verdienen ze een mooie hommage. De eerste editie van de Servantes Award is voor hen en voor ons een mooie kers op de taart”, vertelt Dieter De Kerpel, managing partner Servantes.

Dertig lokale besturen dingden mee naar een Servantes Award. “De kandidaturen lazen stuk voor stuk als voorbeelden van alles waar de local civil servant voor staat. De indieners brengen hiermee een mooie hulde aan hun medewerkers en collega’s. Zowel jong geweld, als voorlopers die sinds jaar en dag expert zijn in hun domein zijn goed vertegenwoordigd”, zegt juryvoorzitter Karel Van Eetvelt, CEO Hill+Knowlton Brussels.

1e plaats ‘Nieuwkomer’ voor HR-experte uit Merelbeke

In de categorie ‘Nieuwkomer’ behaalt Nathalie Claus de eerste plaats. Ze is sinds 2020 actief als HR-medewerker bij de gemeente Merelbeke.

“Het is een eer dat het team in Merelbeke aan mij heeft gedacht. Ik word in m’n projecten gesteund door de organisatie en collega’s, dus dit is ook aan hen te danken”, reageert Nathalie Claus, “Bijna m’n hele carrière speelt zich af bij lokale besturen, nét omdat dienstverlening en betrokkenheid met mensen me sterk aantrekt.”

Kim Winternitz haalt de tweede plaats als ‘Nieuwkomer’. Ze is sinds 2020 actief als projectcoördinator bij de Vlaams-Brabantse intercommunale Intradura. Door haar professionele ervaring en internationale roots is ze een enorme verrijking voor het bedrijf. ​ Op ​ een gedeelde derde plaats staat Tanja Stessens, actief in het lokaal bestuur Tremelo. Ze is daar recent deskundige milieu geworden en slaagt erin om de verhoudingen met externe partners te verbeteren. Veerle Verhaegen is iets meer dan een jaar actief als coördinator informatiebeheer in Opwijk. Ze heeft deze dienst weer volledig op de rails gekregen.

Award ‘Loopbaan’ voor Dirk: 35 jaar actief bij dienst Milieu in Schoten

Dirk Vercammen begon 35 jaar geleden als een van de allereerste milieuambtenaren in Vlaanderen. Vandaag staat Dirk aan het hoofd van een 9-koppig team.

“Dit is een mooie bekroning voor m’n carrière. Ik werk met een fantastisch team en we staan dicht bij de beleidsmakers. Zo kunnen we veel realiseren; van milieuplannen tot het SECAP-klimaatplan… Er is variatie met zowel industrie, veel bossen en valleien met een prachtige biodiversiteit in Schoten. Ik sta dicht bij de mensen, zowel klagers, als dames die bossen aanplanten. Dankzij de variatie en m’n motivatie wil ik tot aan m’n pensioen actief blijven bij het lokaal bestuur”, vertelt Dirk Vercammen, Hoofd Milieudienst in Schoten.

De ‘Loopbaan’ laureaat op de tweede plaats is Bart Backaert. Hij is werkt al 40 jaar voor de stad Aalst en is momenteel actief als hoofdbrigadier bij de groendienst. Hij heeft ervoor gezorgd dat er er grondig ingezet wordt op het vlak van slim, klimaatbestendig en ecologisch groenbeheer. ​

Er is een ex aequo voor de derde plaats. Geert Anthierens is 25 jaar actief bij de provincie West-Vlaanderen. Als provinciegriffier drukt hij zijn stempel op het bestuur dankzij zijn uitmuntende vakkennis, positieve persoonlijkheid en z’n leiderschap waarmee hij mensen motiveert. Leslie Hooghhuys werkt al 45 jaar voor het lokaal bestuur Aalst. Ze is blijven plakken na een studentenjob en gaat binnenkort met pensioen. Als teamverantwoordelijke dienst Bevolking komt haar inzet de burgers dagelijks ten goede. Johan Smets was 40 jaar actief in Diest. Hij ging recent met pensioen als diensthoofd Openbaar Domein. Dankzij zijn langetermijnaanpak van de waterproblematiek heeft hij een positief verschil gemaakt voor de toekomst.

‘Team’ award voor Ecoteam Ros Beiaard uit Dendermonde

Het tijdelijke projectteam dat de ommegang van Ros Beiaard in 2022 duurzamer moest maken wint de eerste plaats als laureaat ‘Team’.

“Met ons kernteam en de hulp en durf van meer dan 50 mensen hebben we getoond dat een groot evenement als de Ros Beiaardommegang duurzaam en afvalarm kan zijn. In 2030 willen we er opnieuw bijzijn en nog beter en breder inzetten op duurzaamheid. We willen een voorbeeld zijn met impact die tot ver buiten Dendermonde reikt”, zegt Inge Smolders, netwerkcoördinator Klimaat en Energie bij Dendermonde.

De tweede plaats is voor het multidisciplinaire team Liberation Garden, dat tien jaar gewerkt heeft aan de uitbouw van het nieuwe oorlogsmuseum in Leopoldsburg. Een vernieuwend project -waarin dat zal bijdragen aan de (inter)nationale uitstraling van het lokaal bestuur. Het 13-koppige team Gezinszorg van de dienst Welzijn-Gezinszorg in Tremelo krijgt brons. Ze trekken proactief zelf naar de burger met hun nuttige en waardevolle dienstverlening en bieden maatwerk aan hun cliënten.

De winnaars ontvingen een kunstwerk van ontwerper Rik Verhaest (Erpe-Mere, alumnus van de Academie Beeldende Kunst Aalst en winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs ’21-‘22) waarin het beeld van een stad of gemeente weerspiegeld wordt.

Servantes Barometer: eerste onderzoeksresultaten over local civil servants

Servantes is specialist in het inschakelen van tijdelijke professionals voor steden en gemeenten. Op vraag van de organisatie onderzochten professor Tom Verhelst, professor Herwig Reynaert en Nina Van Oudenhove van het Centrum voor Lokale Politiek (UGent) de in-, door- en uitstroom van medewerkers van lokale besturen. De eerste resultaten van de Servantes Barometer zijn woensdag voorgesteld in Aalst.

Openstaande vacatures vormen uitdaging: sterke troeven meer uitspelen

Het is duidelijk een uitdaging voor lokale besturen om openstaande vacatures in te vullen. Op een schaal van 1 (heel gemakkelijk) tot 7 (heel moeilijk) geven algemeen directeurs en personeelsverantwoordelijken een score van 4,97.

“Werken bij een lokaal bestuur heeft écht sterke troeven om deze uitdaging te counteren. De top 3 van motieven om hiervoor te kiezen is op één: nabijheid. Je werkt waar je woont, en daarin speelt duurzaamheid ook een rol. Een goede work-lifebalans staat op 2, gevolgd door goede werkzekerheid. Dat moet nog béter uitgespeeld worden”, zegt professor Herwig Reynaert.

Uitstroom professionals: helft blijft actief in publieke sector

Het verloop van local civil servants scoort met 2,94 op een schaal van 1-7 niet heel hoog, “Maar het is een aandachtpunt. Als ze uitstromen is dat in een derde van de gevallen naar een ander lokaal bestuur, 20% kiest een andere job in de publieke sector, en een op drie trekt naar de private markt. Exitgeprekken zijn sowieso aan te bevelen”, aldus professor Reynaert.

De eerste editie van de Servantes Barometer is een goede nulmeting, bedoeling is om het onderzoek vanaf nu tweejaarlijks te hernemen om verdere evoluties op te volgen. De gedetailleerde resultaten van het onderzoek zullen op 13 maart 2023 voorgesteld worden op het Congres Lokale en Provinciale Politiek.

Minister Somers: Lokale ambtenaren maken een wezenlijk verschil voor de gemeenschap

Met een video zorgde minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Bart Somers voor een mooie slotboodschap:

“Toen ik meer dan 20 jaar geleden burgemeester van Mechelen werd, had ik weinig ervaring met lokale administraties. Doorheen de jaren ontdekte ik dat onze lokale ambtenaren ongelofelijk gedreven mensen zijn. Ze geven het beste van zichzelf voor de gemeenschap en maken een wezenlijk verschil. In de coronamiserie waren burgers tevreden over de vaccinatiecentra, dat is ook het werk van de mensen voor en achter de schermen van lokale besturen. Het is meer dan terecht dat er een Servantes Award wordt uitgereikt aan lokale ambtenaren. Bedankt voor wat jullie voor de Vlaamse Gemeenschap en voor de lokale besturen doen.”

De Servantes Award wordt gesteund door door Exello.net, VVSG, Burgerzaken Vlaanderen vzw, Centrum voor Lokale Politiek (Universiteit Gent), en mede mogelijk gemaakt door Rasschaert Advocaten, Dileoz, Liantis, Mondea, Ethias, Hoplr, werkenbijdeoverheid.be en Vanden Broele.

Foto boven : Professoren Tom Verhelst en Herwig Reynaert - foto onder : groepsfoto laureaten - foto's Ronny De Coster/N.

Servantes

Deel dit artikel