U bent hier

Stephen Hawking: "Mens zoekt beter geen contact met intelligent buitenaards leven"

Internationaal | Vlaanderen
07.11.2016 - 17.45u
Door: Herman Gezelle

Als E.T. ooit belt, dan neemt de mensheid beter niet op. Dat is de boodschap die Stephen Hawking in een nieuwe video verkondigt. De beroemde fysicus vreest dat intelligent buitenaards leven ons weinig genegen is.

Bestaat (intelligent) buitenaards leven? Waar komt het voor? Zal het ooit met ons in contact komen? Het zijn vragen waarover de mensheid zich al lang het hoofd breekt en dan vooral sinds het einde van WO II toen de ruimtevaart een hoge vlucht nam.

In een poging eventueel buitenaards leven de weg naar onze planeet te wijzen, heeft NASA in 1977 Voyager 1 en Voyager 2 gelanceerd. Dat zijn twee ruimtesondes die sindsdien door de kosmos zweven en ons zonnestelsel intussen hebben verlaten. Aan boord hebben ze elk een beroemde gouden plaat en bijhorende instructies om die af te spelen. Op die platen staan begroetingen in tientallen talen, evenals geluiden van de natuur op aarde.

"Stephen Hawking's favorite places"

Stephen Hawking ziet communicatiepogingen als deze met lede ogen aan. Hij meent dat intelligent buitenaards leven bestaat, maar hij vindt dat de mensheid het niet actief moet contacteren. Dat zegt hij in "Stephen Hawking's favorite places", een documentaire waarin hij in een fictief ruimteschip zijn favoriete plekken in de kosmos bezoekt.

Een van die plekken is Gliese 832c, een planeet op zestien lichtjaren van de aarde die mogelijk intelligent buitenaards leven kent. "Hoe ouder ik word, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat we niet alleen zijn", zegt hij. "Misschien ontvangen we ooit een signaal van een planeet als Gliese 832c, maar we moeten ons hoeden te antwoorden."

Bacteriën

Hawking meent dat intelligent buitenaards leven een bedreiging voor de mensheid vormt omdat het ons als minderwaardig, zwak en makkelijk te veroveren kan beschouwen. Hierbij gaat hij uit van de veronderstelling dat een buitenaardse beschaving die onze signalen kan oppikken en ze kan thuisbrengen, mogelijk miljarden jaren voorsprong op ons heeft.

"In dat geval zijn ze oneindig veel machtiger dan ons en bekijken ze ons misschien zoals wij bacteriën bekijken", waarschuwt hij. Hij maakt daarbij de vergelijking met de verovering van Amerika in de zestiende eeuw en merkt op dat de ontmoeting met de Europeanen "niet bepaald goed is uitgedraaid" voor de inheemse bevolking.

Hoewel Hawking intelligent buitenaards leven niet wil contacteren, gaat hij er wel al jaren naar op zoek.

Zo stelde hij afgelopen voorjaar samen met een Russische miljardair "Breakthrough Starshot" voor. Met dat project wil hij minuscule ruimteschepen naar Alpha Centauri sturen, ons dichtstbijzijnde sterrensysteem. Mogelijk cirkelt rond een van die sterren een planeet die sterk op de aarde lijkt.

Kunstmatige intelligentie

Intelligent buitenaards leven is overigens niet het enige dat Hawking vreest. Ook over kunstmatige intelligentie heeft hij twijfels. "Het zal het beste of het slechtste zijn dat de mensheid ooit overkomt", zei hij enkele weken geleden tijdens een lezing aan de universiteit van Cambridge.

Concreet is hij bang dat kunstmatige intelligentie ooit op eigen houtje zal bijleren en zo de mensheid zal voorbijsteken. "Kunstmatige intelligentie kan zichzelf voortdurend heruitvinden aan een steeds sneller tempo. De mens is veroordeeld tot een trage biologische evolutie en kan daarmee niet concurreren." (Nasa) (tekst vrt).

imageMeer nieuws

Unieke collector items : veiling door Tom Boonen gesigneerde T-shirts vzw Hart in Beweging

Herentals | Neteland | Vlaanderen 24.11.2017 - 02.49u reading time1min

vzw Hart in Beweging veilt 5 T-shirts voor het goede doel. De hele familie Tom Boonen (Tom, Lore en de tweeling) heeft de knappe T-shirts gesigneerd.

Ze worden geveild via 2ehands.be HIER.

Hilde Harzé van vzw Hart in Beweging : 'We willen vooral ook bedrijven aanspreken die een uniek collectors item willen en daarmee ook nog het goede doel sponsoren.'

Info op de FB pagina van Hart in Beweging vzw.  (pp)

Inbrakenplaag in Lille houdt aan: zoekactie levert niks op

Lille | Neteland 23.11.2017 - 10.54u

“Misschien moeten we bord met ‘volzet’ plaatsen?”

Kasterlee | Neteland 23.11.2017 - 10.52u

Talentenfabriek: HAAI!TECH in Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg | Neteland 22.11.2017 - 22.36u

'Van 3 tot 3 op 9 december tegen Kanker Warmste Week'

Neteland | Vorselaar 22.11.2017 - 22.34u

HBBC : De warmste week part 2 voor Olivia op 25/11

Herentals | Neteland 22.11.2017 - 22.33u

De beklimming van de berg Alzheimer

De beklimming van de berg Alzheimer
Kempen regio | Neteland 22.11.2017 - 22.28u

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag
Mol | Neteland 22.11.2017 - 22.24u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto