Als E.T. ooit belt, dan neemt de mensheid beter niet op. Dat is de boodschap die Stephen Hawking in een nieuwe video verkondigt. De beroemde fysicus vreest dat intelligent buitenaards leven ons weinig genegen is.
Bestaat (intelligent) buitenaards leven? Waar komt het voor? Zal het ooit met ons in contact komen? Het zijn vragen waarover de mensheid zich al lang het hoofd breekt en dan vooral sinds het einde van WO II toen de ruimtevaart een hoge vlucht nam.
In een poging eventueel buitenaards leven de weg naar onze planeet te wijzen, heeft NASA in 1977 Voyager 1 en Voyager 2 gelanceerd. Dat zijn twee ruimtesondes die sindsdien door de kosmos zweven en ons zonnestelsel intussen hebben verlaten. Aan boord hebben ze elk een beroemde gouden plaat en bijhorende instructies om die af te spelen. Op die platen staan begroetingen in tientallen talen, evenals geluiden van de natuur op aarde.
"Stephen Hawking's favorite places"
Stephen Hawking ziet communicatiepogingen als deze met lede ogen aan. Hij meent dat intelligent buitenaards leven bestaat, maar hij vindt dat de mensheid het niet actief moet contacteren. Dat zegt hij in "Stephen Hawking's favorite places", een documentaire waarin hij in een fictief ruimteschip zijn favoriete plekken in de kosmos bezoekt.
Een van die plekken is Gliese 832c, een planeet op zestien lichtjaren van de aarde die mogelijk intelligent buitenaards leven kent. "Hoe ouder ik word, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat we niet alleen zijn", zegt hij. "Misschien ontvangen we ooit een signaal van een planeet als Gliese 832c, maar we moeten ons hoeden te antwoorden."
Bacteriën
Hawking meent dat intelligent buitenaards leven een bedreiging voor de mensheid vormt omdat het ons als minderwaardig, zwak en makkelijk te veroveren kan beschouwen. Hierbij gaat hij uit van de veronderstelling dat een buitenaardse beschaving die onze signalen kan oppikken en ze kan thuisbrengen, mogelijk miljarden jaren voorsprong op ons heeft.
"In dat geval zijn ze oneindig veel machtiger dan ons en bekijken ze ons misschien zoals wij bacteriën bekijken", waarschuwt hij. Hij maakt daarbij de vergelijking met de verovering van Amerika in de zestiende eeuw en merkt op dat de ontmoeting met de Europeanen "niet bepaald goed is uitgedraaid" voor de inheemse bevolking.
Hoewel Hawking intelligent buitenaards leven niet wil contacteren, gaat hij er wel al jaren naar op zoek.
Zo stelde hij afgelopen voorjaar samen met een Russische miljardair "Breakthrough Starshot" voor. Met dat project wil hij minuscule ruimteschepen naar Alpha Centauri sturen, ons dichtstbijzijnde sterrensysteem. Mogelijk cirkelt rond een van die sterren een planeet die sterk op de aarde lijkt.
Kunstmatige intelligentie
Intelligent buitenaards leven is overigens niet het enige dat Hawking vreest. Ook over kunstmatige intelligentie heeft hij twijfels. "Het zal het beste of het slechtste zijn dat de mensheid ooit overkomt", zei hij enkele weken geleden tijdens een lezing aan de universiteit van Cambridge.
Concreet is hij bang dat kunstmatige intelligentie ooit op eigen houtje zal bijleren en zo de mensheid zal voorbijsteken. "Kunstmatige intelligentie kan zichzelf voortdurend heruitvinden aan een steeds sneller tempo. De mens is veroordeeld tot een trage biologische evolutie en kan daarmee niet concurreren." (Nasa) (tekst vrt).
Leerlingen uit het 3e middelbaar tonen hun engagement met grootschalige zwerfvuilactie. Op donderdag 19 mei organiseren de leerlingen van het 3e middelbaar van Atheneum GO! Geel in samenwerking met stad Geel en IOK een grootschalige zwerfvuilactie in de volledige Geelse kanaalzone tussen Ten Aard en Larum.
Zo tonen ze dat de jongeren van vandaag echte changemakers zijn en van hun omgeving een betere plek kunnen maken.
Wie vaak passeert bij de academies, merkte waarschijnlijk de nieuwe inrichting van de Oude Godstraat op. Eind maart verdwenen de klascontainers. Kort daarna volgden herstellings- en aanpassingswerken in dat gedeelte van de straat.
Nieuwe inrichting
De enkelrichting voor het gemotoriseerd verkeer vanaf het kruispunt van de Herentalsesteenweg tot aan het kruispunt met de Frans Coeckelbergsstraat bleef.
Aan de Stationlei in Bouwel stond er lange tijd een ruïne van een oud bakhuis.Met vereende krachten wordt dit mooi stukje erfgoed in zijn oude glorie hersteld.'Het bakhuis restaureren stond al een tijdje op de agenda, maar eind vorig jaar vielen alle puzzelstukken op hun plaats: het bakhuis wordt gerestaureerd en opnieuw in werking gesteld', zegt burgemeester Marianne Verhaert (Gib).
Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen kondigt gouverneur Cathy Berx een bijkomende uitbreiding van het geldende onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen af.
Deze uitbreiding is van toepassing op de stroomgebieden van de "Grote Nete" en "De Aa" (Maasbekken) en zal vanaf morgen 18 mei van kracht zijn.
Hilde Crevits volgt Wouter Beke op als minister van Welzijn in de Vlaamse regering. Dat heeft de partijraad van CD&V beslist op aangeven van de partijtop.
Haar bevoegdheden Werk, Economie én Landbouw gaan over naar Vlaams Parlementslid Jo Brouns, burgemeester in Kinrooi, die zo een nieuwe minister wordt. (VRTNWS)
De Stadsschouwburg in Antwerpen is niet het enige gebouw dat (zwaar) door betonrot is aangetast.
Volgens professor betontechnologie Bart Craeye (Universiteit Antwerpen) komt de komende decennia een golf aan gelijkaardige dossiers op ons af. (VRTNWS)
1 op 10 van de handelspanden in Vlaanderen staat leeg.
Om die leegstand aan te pakken en handelskernen weer nieuw leven in te blazen, investeert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 25 miljoen euro extra relancemiddelen in handelskernversterking.
Met het budget kunnen lokale besturen handelspanden aankopen en opknappen en de bereikbaarheid van hun gemeente verbeteren.
De universiteit van Hasselt start met een grote bevraging rond tinnitus of oorsuizingen.
Het onderzoek moet een antwoord bieden op de vragen welke levensstijlfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van tinnitus en wat ervoor zorgt dat de klachten verergeren eenmaal je aan de gehooraandoening lijdt. (VRTNWS)
Ontdek al fietsend de geschiedenis van de Molse witzandontginning dankzij de nieuwe fietsroute 'Het witte goud van Mol' (41,5 km).
De brochure met de route en info over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt is gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Markt 1a (vertrekpunt). Je kan de brochure ook downloaden via www.visitmol.be.
Spring op je fiets, want deze fietstocht wordt bijzonder boeiend.
Morgen en overmorgen organiseert de federale wegpolitie samen met 110 lokale politiezones de eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur.
48 uur lang zullen politiediensten in het hele land controleren, onder meer op gsm-gebruik achter het stuur. Met deze actie wil de politie bestuurders laten nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden.
Want 1 op de 4 ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur. (VRTNWS)