Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Struikelstenen voor vermoorde verzetstrijders WOII : eerbetoon voor Léon Puyenbroek, Hendrik en Jozef Aerts

Struikelsteen

In 1942 pakten de nazi’s 31 jongemannen op in Herentals. Het was de grootste razzia die ooit plaatsvond in de Keizerstad. Het lokaal bestuur Herentals herdacht vanmiddag deze droevige gebeurtenis. Het lanceerde vorig jaar een oproep om voorstellen in te dienen voor een projectsubsidie rond de herdenking van het oorlogsverleden en het thema oorlog en conflict in het algemeen.

De plaatsing van een Struikelsteen of 'Stolpersteine' in de St.-Waldetrudisstraat gaat om de herdenking van Léon Puyenbroek, een Herentalse verzetstrijder die door een nazi-collaborateur verraden werd. Hij is in 1944 opgepakt en gedeporteerd naar Buchenwald, waarna hij overleed in het concentratiekamp van Ohrduf. 

De twee andere Struikelstenen werden naast mekaar geplaatst als herdenking van de vermoorde verzetstrijders Hendrik en Jozef Aerts in de Markgravenstraat. Jozef werd in 1945 vermoord in Offenburg, Hendrik in 1944 in Gross-Rosen.

Burgemeester Mien Van Olmen : 'De struikelstenen vormen een tastbare verbinding tussen de hedendaagse en historische maatschappijen doordat ze alledaagse plekken voorzien van historische context. Bovendien stimuleren ze reflectie over de blijvende gevolgen van conflicten en kunnen ze aanleiding geven tot het discussiëren en reflecteren over huidige conflicten.

Ondertussen onderzoeken we nog het verhaal van 8 andere Herentalsenaars. Binnen een jaar zouden alle struikelstenen geplaatst moeten zijn. Dan nodigen we iedereen uit op een gezamenlijk herdenkingsmoment.'

'Struikelstenen' is een project van Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Hij kwam eigenhandig drie van zijn Struikelstenen of 'Stolpersteine' in Herentals plaatsen en inmetsen.

'Deze Duitse kunstenaar startte in 1996 met het plaatsen van messing gedenkplaatjes voor de voormalige woonplaatsen van slachtoffers van het naziregime. Het struikelen moet daarbij niet letterlijk genomen worden, wandelaars kunnen niet vallen over de steentjes maar 'struikelen met hun hart en hoofd' als ze toevallig zo'n struikelsteen zien liggen. Ondertussen zijn meer dan 80.000 struikelstenen geplaatst en vormen deze samen het grootste memoriaal van de wereld. In België liggen ondertussen struikelstenen op verschillende plekken, onder meer in Antwerpen, Gent, Brussel, Charleroi, Mol en Menen.' 

Foto's en red. Johan Temmerman/ NNieuws.

Struikelstenen verzetstrijders WOII

Struikelstenen verzetstrijders WOII

Struikelstenen verzetstrijders WOII

Struikelstenen verzetstrijders WOII

Markgravenstraat 93, Herentals, België

Struikelsteen

Deel dit artikel