Studentenkringen en meisjesclubs hebben het doopcharter van de KU Leuven en de hogescholen ondertekend, in de nasleep van de fatale studentendoop. Dat meldt de KU Leuven vrijdag.

Een doop van de inmiddels opgedoekte studentenvereniging Reuzegom liep op 5 december vorig jaar volledig uit de hand in Vorselaar, in de Antwerpse Kempen. Een student van de KU Leuven kwam om het leven na onder meer een overdosis visolie. Twee andere leden werden opgenomen in het ziekenhuis.

Vrij snel na het overlijden legde de universiteit het doopcharter opnieuw voor aan de studentenclubs die eerder hadden geweigerd om het te onderschrijven. Dat charter vertaalt het tuchtreglement over respect voor de medemens naar de context van een studentendoop.

Het werd al in 2013 opgesteld in nauw overleg met de hogeschol en UCLL en LUCA en met de erkende studentenkringen via de Leuvense studentenkoepel LOKO.

Na een eerste onderhoud met rector Luc Sels van de KU Leuven in december 2018 lieten de studentenclubs al verstaan dat ze bereid waren om het charter te onderschrijven. 

Ze spraken af om het verder te formaliseren na de examens van januari. De voorbije weken hebben LOKO en de meisjesclubs de bijgewerkte en finale versie van het doopcharter ondertekend. De jongensclubs blijven dat weigeren. Zij zijn naar eigen zeggen bezig met een eigen interne regelgeving.

De Leuvense universiteit en hogescholen beschouwen het doopcharter als referentietekst voor al hun studenten, onafhankelijk van hun lidmaatschap van om het even welke vereniging.

"Als eigen regels van de studentenclubs hun leden tot meer zorgvuldigheid aansporen, kan dat alleen maar helpen. Maar over het doopcharter zelf wordt niet meer onderhandeld", zegt rector Sels. "We verwachten van onze studenten dat ze zich engageren om hun gezond verstand te gebruiken. De overgrote meerderheid steunt dit volmondig."

Volgens de rector mag een ontgroening niet langer een vernedering zijn, zoals in het verleden vaak het geval was bij studentenclubs. "Het charter moet erover waken dat een doop veilig en respectvol kan plaatsvinden. Het is een krachtig signaal dat de meisjesclubs zich nu engageren om daar actief aan mee te werken. Spijtig is het dan weer dat de jongensclubs het charter niet willen ondertekenen. We verwachten dat ze dit de volgende weken toch nog zullen doen." (Belga)