U bent hier

Trends in interim management 2021

Internationaal
22.01.2021 - 01.03u
Door: Mark Jaspers

Organisaties die veranderingen doormaken, vertrouwen op ervaren interim managers.

'Covid-19 heeft een impact gehad op het aantal interim managementopdrachten in 2020, vooral in de luchtvaartsector, de reissector, de evenementensector en de detailhandel. Sommige opdrachten werden in tijd ingekort of gepauzeerd.

Uit de Robert Walters Salary Survey van 2021 blijkt echter dat er sinds de zomer een toename is van het aantal interim managementopdrachten om te helpen bij het herstructureren of leiden van transformatie en kritische veranderingsmanagementprojecten.

Audrey Bostvironois, Manager van de Robert Walters interim management divisie, deelt haar verwachtingen over de arbeidsmarkt voor interim managers in 2021.

Focus op bedrijfskritische projecten in 2020

Covid-19 heeft een impact gehad op interim management opdrachten binnen bepaalde sectoren zoals luchtvaart, reizen, evenementen en retail. Sommige opdrachten werden in tijd ingekort of gepauzeerd.

Niet-essentiële lopende projecten zoals bijvoorbeeld een ERP- of systeemimplementatieproject werden tijdelijk on-hold gezet, omdat de meeste organisaties zich eerst wilden focussen op kostenbeheersing en het bepalen van hun strategie voor de toekomst.

Bedrijven die minder last hadden van de crisis, voelden enige onzekerheid en wachtten liever de grotere impact van deze crisis af alvorens hun rekruteringsactiviteiten voort te zetten.

Audrey: "Toch werden er nog steeds interim managers aangeworven om belangrijke strategische managementfuncties te vervangen of in te vullen, vooral binnen general management, finance en HR.

Sinds de zomer hebben we een toename gezien van het aantal opdrachten om te helpen bij het herstructureren of leiden van transformatieprojecten en andere kritische veranderingsmanagementprojecten."

Human resources en finance

Voor 2021 verwachten we dat de vraag naar hooggekwalificeerde interim managers op strategische sleutelposities binnen HR en finance hoog zal blijven.

De focus zal nog steeds liggen op kosten- en procesoptimalisatie en het definiëren van regelgeving om de nieuwe manier van werken uit te rollen.

"Organisaties die een herstructureringsfase doormaken zullen de specifieke vaardigheden & operationele ervaring en de hands-on mentaliteit van interim managers moeten aanwenden om hen te helpen strategische beslissingen te nemen en deze uit te voeren, om zo de toekomst van de organisatie veilig te stellen."

Essentiële vaardigheden in de nieuwe wereld van het werken

Interim managers hebben sterke leiderschapsvaardigheden en deze zijn een absolute must in de huidige markt. Het vermogen om goed te communiceren op alle niveaus, om mensen in onzekere tijden gerust te stellen en om medewerkers gemotiveerd te houden – zelfs wanneer ze op afstand werken - zijn essentieel om de organisatie te helpen slagen.

"Flexibel, wendbaar en veerkrachtig zijn en een duidelijke helikoptervisie hebben, zijn de sterke punten waar organisaties nood aan hebben in de nieuwe manier van werken.

Toegevoegde waarde

Organisaties die in deze moeilijke tijden veranderingen doormaken, zouden het voordeel moeten inzien van het aan boord brengen van een interim manager. "Hun ervaring en kennis van soortgelijke opdrachten en het vermogen om de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken, is een groot voordeel.

Zelfs in een korte periode én met de betrokkenheid van de medewerkers van de organisatie, zullen interim managers de onderneming helpen om hun doelen en plannen voor de toekomst te bereiken."

Klaar voor de toekomst

Organisaties zullen zich blijven richten op kostenreductie, maar om succesvol te zijn en voorbereid op de toekomst, zullen bepaalde investeringen moeten worden gedaan. Bepaalde projecten zijn de afgelopen maanden op de lange baan geschoven, maar moeten opnieuw worden opgestart om de bedrijfscontinuïteit te garanderen.

"Het binnenhalen van een interim manager in de organisatie kan vreemd lijken wanneer je je richt op het laag houden van de kosten, maar de toegevoegde waarde van een expert met de juiste vaardigheden en ervaring aan boord te hebben, is zeker de investering waard, vooral voor organisaties die grote veranderingen doormaken."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto