Vandaag sluit de provincie Antwerpen het aanbod voor “groepsaankopen zonnepanelen” af. De betrokken deputé noemt de 10.000 inschrijvingen een succes. UNIZO provincie Antwerpen stelt zich een aantal vragen bij dit initiatief. Volgens de ondernemersorganisatie behoort dergelijke samenaankoop niet tot de kerntaken van de provincie.
Ook en vooral over de manier waarop dit gebeurt ontvangt UNIZO, naar eigen zeggen, kritiek van heel wat ondernemers uit de betrokken sector.
Volgens de betrokken KMO- bedrijven stelt het provinciebestuur zich feitelijk op als marktregulator waarbij voorwaarden worden gesteld waaraan de gemiddelde KMO- installateur van zonnepanelen niet kan beantwoorden.
Met als gevolg het de facto bevoordelen van enkele marktspelers en het feitelijk blokkeren van de markt voor al wie niet kan of wil meedingen aan de samenaankoop. Bovendien stelt de sector zich vragen bij de voorfinanciering van 600.000 tot 700. 000 euro aan materialen en resources, en de door de provincie gevraagde bankgarantie van 200.000 euro.
UNIZO vindt niet dat “consumentenbescherming en koopkrachtverbreding” een nieuwe taakstelling van de Provincie dient te worden. De Economische Hogere overheden, hebben reeds deze bevoegdheid.
Als het dan toch gebeurt, kan dit enkel op voorwaarde, als zulke campagne extra verkoop kan generen voor de bestaande Vlaamse ondernemers.
Niet als deze actie bijdraagt tot het bevoordelen van enkele marktspelers en de markt stil legt voor de bedrijven die niet kunnen of willen deelnemen aan de groepsaankoop.
UNIZO aanvaardt niet dat de Provincie zich opstelt als marktregulator en voorwaarden in verkoop gaat bepalen, waar een gemiddelde Vlaamse KMO-bedrijf niet kan aan voldoen.
Installateurs willen zich niet uitspreken over de gevraagde kwaliteitsnormen, want dit niveau kan gehaald worden. De Vlaamse KMO blijft overtuigd van de kwaliteit die hier in Vlaanderen kan geleverd worden.
Wel worden grote vragen gesteld bij de voorfinanciering als ondernemer van 600.000 tot 700.000 euro aan materialen en resources, de gevraagde bankgarantie van 200.000 euro en de keuze uit enkel Chinese basismaterialen. Dat zet 95 % van de markt buiten spe , benadrukken de betrokken KMO- bedrijven.
Ook het criterium van installatieperiodes en de verantwoordelijkheid in geval van fouten, blijkt niet realistisch of niet duidelijk.
UNIZO heeft inmiddels deze kritiek overgemaakt aan het provinciebestuur.
Daar werd verwezen naar de onderhandelingsmogelijkheid met I- Choosr. Dat Nederlands bedrijf, zal in opdracht van de provincie elke offerte beoordelen.
Daardoor treedt dit Nederlands bedrijf op als feitelijke regulator voor de markt van zonnepanelen in de provincie Antwerpen, stelt UNIZO vast.
Zoals bekend, kampt de sector van de zonnepanelen de jongste drie jaar een sterke terugval als gevolg van de aangepaste subsidieregeling . Vele bedrijven kwamen daardoor in moeilijkheden of gingen in faling.
Sinds januari merken bedrijven evenwel een heropleving. Sinds enkele weken viel de markt opnieuw omdat consumenten hun bestellingen uitstellen in functie van een mogelijke “betere” offerte vanuit groepsaankoop van het Antwerps provinciebestuur, stellen de KMO’s uit de sector vast. Als gevolg daarvan de vele klachten bij UNIZO van ongeruste installateurs.
Als gevolg van de klachten bood het provinciebestuur nu aan UNIZO een vertegenwoordiging aan in de begeleidingscommissie. Bovendien werd beloofd UNIZO in de toekomst tijdig te betrekken bij nieuwe groepsaankopen. De ondernemersorganisatie neemt daar acte van maar blijft zich grote vragen stellen.
Inmiddels zal de ondernemersorganisatie alle klachten van betrokken ondernemers blijven verzamelen en in overleg met de sector het dossier blijven opvolgen.
Overigens wil UNIZO met het provinciebestuur verder overleggen zowel over de rol van de provincie inzake het organiseren van samenaankoop als over de manier waarop dit gebeurt.
Een marktverstoring ten nadele van de KMO’s wijst de organisatie hoe dan ook van de hand.