Daar is de lente, daar zijn de fietsers. De fietstellers langs het knooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen noteerden in maart al meteen topcijfers.

De voorbije drie weken telde Toerisme Provincie Antwerpen 5% meer fietsers dan in dezelfde periode vorig jaar.

Donderdag 15 maart was de voorlopige topdag, met gemiddeld 1200 registraties bij de 11 fietstellers in de provincie.   Wat is de economische impact van dat fietstoerisme en hoe evalueert de fietser het aanbod? Via een grootschalige studie peilt Toerisme Provincie Antwerpen naar de antwoorden.
 
In 2011 zorgde de fraaie aprilmaand voor uitzonderlijke fietscijfers. Dit jaar leverden de eerste mooie lentedagen in maart al meteen topresultaten.

Verspreid langs het knooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen liggen 11 fietstellers. Tijdens de eerste drie weken van maart telde Toerisme Provincie Antwerpen 5% meer fietsers dan in dezelfde periode vorig jaar. De voorlopige topdag was donderdag 15 maart, vooraf door de weermakers aangekondigd als een schitterende dag. De tellers registreerden toen gemiddeld 1200 fietsers. Absolute uitschieter vormde de teller bij het Drierivierenpunt in Rumst, met maar liefst 2383 fietsers. Door het aanhoudende mooie weer bleven de resultaten de voorbije dagen prima.

Inga Verhaert, gedeputeerde voor toerisme: “Dat belooft voor de rest van het jaar. Het weer vormt natuurlijk een cruciale factor, maar ook aantrekkelijke nieuwe producten spelen een rol. Daarom plannen we vanaf juni een actie rond fietsen, picknicken en streeklekkers in de Antwerpse Kempen en Scheldeland.”
 
Grootschalige fietsstudie
Wie zijn de fietsers, hoe evalueren ze het aanbod en wat is de economische return?
Om de vijf jaar organiseert Toerisme Provincie Antwerpen een grootschalige fietsstudie.
Het onderzoek van 2002 illustreerde de nood aan overheidsinvesteringen bij de aanleg van recreatieve fietsroutes. De studie van 2007 toonde aan dat de realisatie van het fietsknooppuntennetwerk (2900 km) inderdaad een enorme impuls gaf aan het fietstoerisme.

Inga Verhaert: “In 2012 peilen we opnieuw naar de economische impact. Maar we zullen de fietser ook vragen hoe hij het aanbod evalueert en waar nog kwaliteitsverbetering mogelijk is. Ten slotte bestuderen we de positie van de provincie Antwerpen als fietsbestemming. Al die resultaten maken het mogelijk om in de toekomst nog beter in te spelen op de wensen en verwachtingen van de recreatieve fietser.”