Zaterdagavond organiseerden de Herentals cultuurraad en de stad een viering voor het feest van de Vlaamse Gemeenschap in de Lakenhal. Guy Tegenbos, senior redacteur bij De Standaard, sprak in z'n feestrede voor zo'n 80 aanwezigen klare taal.

Guy Tegenbos : 'België blijft een moeilijk te besturen land.  Na de 6e staatshervoming moet er nog een 7e en meer staatshervormingen komen.  In Nederland en Denemarken zijn de inwonersaantallen in de gemeenten gemiddeld gegroeid tot 60.000.  Dan pas kan je efficiënt besturen.  In Vlaanderen zijn de gemeenten veel te klein.  De samenwerkingsverbanden verlopen er stroef.  Nieuwe fusies kunnen het lokaal bestuur enkel maar de broodnodige nieuwe impulsen geven. Waarom niet samen met Geel gaan, Herentals heeft maar 27.000 inwoners...'.   Tegenbos gaf ook een hint over de functie van de provinciebesturen die aan kracht gaan verliezen.

Na het gesmaakt muzikaal optreden van jong Herentals talent Esther Thijs en Blima Van Daele volgde nog een vlot meegezongen samenzang onder leiding van Dirk De Vos.

Burgemeester Peeters had z'n kat gestuurd.  Er volgde geen openingswoord dat in het programmaboekje aangekondigd werd, ook geen vervangwoordje van schepen Bertels (sp.a).