Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIL met Business Intelligence tools voor CO2-rapportage - Resultaten BILOG project

VIL maakt duurzaamheidsrapporteringen eenvoudig met Business Intelligence tools Bedrijven met logistieke operaties zitten op een goudmijn aan operationele data, maar benutten die vaak onvoldoende.

VIL roept ondernemingen op om deze data slim in te zetten met Business Intelligence (BI) tools, en zo klaar te zijn voor de verplichte CO2- rapporteringen volgens de Europese CSRD-wetgeving.

Uit het BILOG-project blijkt dat de sleutel tot succes niet alleen ligt in de technologie, maar vooral in de juiste aanpak, betrokkenheid van gebruikers en de kwaliteit van de data. Van data naar strategische beslissingen Bedrijven beschikken over waardevolle data uit boordcomputers, IoT-systemen en managementsoftware voor transport en warehousing.

Vaak ontbreekt echter de kennis of middelen om deze data effectief te gebruiken. “Het is belangrijk om te beginnen bij de vragen die bedrijven willen beantwoorden, niet alleen bij de beschikbare data,” zegt Dirk Staelens, projectleider bij VIL.

“BI-tools werken pas echt als rapporten en dashboards gebaseerd zijn op heldere, betrouwbare data, die bedrijven direct ondersteunen bij hun beslissingen.” Concrete tools voor bedrijven VIL biedt haar leden een stap-voor-stap begeleiding om data structureel in te zetten. Via de VIL Logibox (https://toolbox.vil.be/) hebben bedrijven toegang tot kant-en-klare BI-tools, inclusief een stappenplan, datamodellen en templates. Deze tools helpen bedrijven vooruit te denken en zich voor te bereiden op uitdagingen zoals CO2-duurzaamheidsrapportages.

Twee geslaagde praktijkcases Twee Proof of Concepts (PoC’s) bewezen al hun waarde in de praktijk. Bij Altrea werd een CO2- dashboard ontwikkeld dat datagedreven inzichten biedt voor een duurzame strategie en rapportage. Opslag en Distributie Ter Haeghe (ODTH) implementeerde een dashboard dat helpt bij het optimaliseren van kosten en opbrengsten in hun magazijnactiviteiten. “Altrea ziet de meerwaarde van het PoC en gaat het dashboard verder uitrollen in al haar vestigingen. Zo zijn we in 2025 klaar voor zowel interne rapportages als die voor onze klanten,” aldus Dirk Meuwissen, IT-manager bij Altrea.

Kostenefficiëntie en concurrentievoordelen De grootste investering in een BI-traject zit in de tijd voor ontwerp, ontwikkeling en testen van de rapporten. De licentiekosten van BI-tools en datawarehouses zijn slechts 15 à 20 procent van de totale kosten. Bedrijven die BI succesvol inzetten, behalen echter strategische voordelen zoals een beter inzicht in CO2-uitstoot en marges, wat hun positie versterkt bij het opstellen van offertes.

 

Projectdeelnemers: BDO Advisory, Bmatix, BOMA, Comax, DataSense, Famiflora – FamiTrans, Haesaerts Intermodal (Altrea), IVBO, Multimodal Transports & Logistics (MTL), Nolmans Retail Support (Toychamp), Opslag en Distributie Ter Haeghe (ODTH), Qargo, Seabird, Tailormade Logistics (TML) , TLCC, Transics International, Van De Velde, Vintra en VPD.

 

Dit project werd mee gefinancierd door VLAIO. Over VIL VIL staat voor Vlaanderen, Innovatie en Logistiek. VIL is als speerpuntcluster hét aanspreekpunt voor innovatie in de logistiek in Vlaanderen. De doelstelling is het creëren van economische en maatschappelijke meerwaarde voor de bedrijven. VIL vertegenwoordigt bijna 700 bedrijven en werkt samen met vooraanstaande strategische partners en een netwerk aan contacten in binnen- en buitenland. VIL: www.vil.be

Deel dit artikel