Uit een enquête van Voka blijkt dat de ongerustheid over het coronavirus bij de Vlaamse bedrijven toeneemt. Vooral bedrijven die handelen met China voelen vandaag de impact al.

Bovendien dreigt die impact op korte termijn fors op te lopen. "Bij 1 op 3 bedrijven die inputs gebruiken uit China, dreigt de productie gedeeltelijk of volledig stil te vallen als de situatie de komende twee maanden aanhoudt.

Ruim een derde geeft ook aan geen volledig zicht te hebben op de impact van het coronavirus op hun toeleveranciers, dus de situatie kan nog verder uit de hand lopen.

Gezien de ongerustheid bij de bedrijven in het algemeen, blijft er nood aan transparante communicatie en overleg met de regeringen over de impact van de coronacrisis", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

Om te weten hoe hard de coronakwestie leeft bij ondernemingen, voerde Voka deze week een enquête uit bij 300 Vlaamse bedrijven. Voor bedrijven die zakendoen met China of andere Oost-Aziatische landen, lijkt de situatie momenteel het meest prangende.

Zes op tien van de bedrijven die exporteren naar China, zagen hun exportcijfer al teruglopen. Nog belangrijker is de potentiële impact op bedrijven die inputs uit China gebruiken in hun productieproces.

Bijna 1 op 3 (30%) van die bedrijven geeft aan dat de productie binnen dit en twee maanden deels of volledig dreigt stil te vallen door problemen in hun toeleveringsketen.

Daarnaast geeft meer dan een derde van de bedrijven (37%) aan dat ze geen volledig zicht hebben op de impact van het coronavirus op hun toeleveranciers. Zij kunnen dus ook voor onaangename verrassingen komen te staan.

Eerste slag

"Het is duidelijk dat deze groep van bedrijven de eerste slag opvangt van de uitbraak van het coronavirus. Hoe langer deze situatie aansleept, hoe meer bedrijven er noodgedwongen moeten stoppen met werken en in gevaar komen.

Hoewel er vanuit China signalen komen dat het aantal besmettingen afneemt, is het maar de vraag wanneer de economie daar terug volop draait en ook of er geen nieuwe golf van besmettingen opsteekt wanneer de quarantaines opgeheven worden en iedereen terug aan het werk gaat", vreest Hans Maertens.

Een gelijkaardig scenario dreigt bovendien voor andere getroffen regio's waarmee de Vlaamse bedrijven zaken doen, zoals Noord-Italië.

Nu al geven 2 op de 3 bevraagde bedrijven aan beperkingen op te leggen voor internationale reizen of beurzen.

Taskforce nodig

Meer algemeen ziet Voka ook de ongerustheid toenemen bij andere bedrijven. Heel wat ondernemingen nemen nu al maatregelen zoals een reisverbod of de vraag om thuis te werken als men terugkomt van vakantie.

Het is duidelijk dat men geen risico's wil lopen en de onduidelijkheid die momenteel heerst, werkt dit in de hand. Toch is er geen reden tot paniek.

Voka blijft wel aandringen op transparante communicatie van de overheid met een info- of meldpunt voor de bedrijven met vragen over lockdowns, quarantaines en tijdelijke maatregelen.

"We riepen eerder al op om een corona-taskforce op te stellen om de economische gevolgen van de crisis te bepalen en zowel Vlaams als federaal een aantal maatregelen te nemen zoals tijdelijke werkloosheid, overbruggingskredieten of uitstel van bepaalde bijdragen.

Nu het virus ook in Europa de ronde doet, moeten we voorbereid zijn en niet wachten met in actie te schieten tot er ook in ons land uitbraken zijn. Uit onze politieke contacten blijkt alvast veel welwillendheid om hier snel mee aan de slag te gaan", aldus Hans Maertens.