Vorselaar is bij uitstek een groene en landelijke gemeente en een echt fiets- en wandelparadijs, maar de gemeente heeft ook een verrassend rijke geschiedenis.
Het Kasteel, de Kaak, het klooster en haar congregatie die dit jaar 200 jaar bestaat, de diamantnijverheid, de vele kapelletjes, de Schranshoeve waar Kardinaal Van Roey zijn jeugd doorbracht en zelfs onze talrijke sportkampioenen hebben Vorselaar mee vorm en identiteit gegeven.
Het erfgoed of de geschiedenis van een dorp of regio verdienen een zichtbare plaats voor al wie er passeert, woont of in Vorselaar op bezoek komt. Zo werden er de afgelopen jaren in Vorselaar al een 13-tal erfgoedborden geplaatst die het erfgoed-verhaal van Vorselaar vertelden.
We zijn nu zomer 2020, het erfgoed is uiteraard gebleven maar de mogelijkheden en technieken om over erfgoed te communiceren zijn verruimd en bovendien verwachten we door de lancering van toerisme Neteland een stijgende interesse in vakantie in eigen streek.
Tweesporen communicatie
Enerzijds worden alle bestaande erfgoedborden vernieuwd en komen er enkele borden bij. Er komt een bord aan het geboortehuis van Kardinaal Van Roey in de Lepelstraat, aan 'Huis Van Bockstal' op de Markt, aan het kerkhof komt een bordje over beeldhouwer George Minne.
Anderzijds gaan we ook de digitale toer op met een heuse erfgoedapp. Deze app, die je gratis kan downloaden, wijst je de weg door het erfgoedlandschap van Vorselaar. Het is een eerste stap in de nieuwe communicatie over erfgoed.
Op elk bestaand erfgoedbord komt een verwijzing naar de app waarin je extra digitale info vindt over het bijhorend erfgoedobject.
Subsidie en vrijwilligerswerk
De vernieuwde erfgoedborden zijn mee mogelijk gemaakt dankzij de subsidies van Kempens Karakter en de input van Vorselaarse verenigingen en deskundigen.