'Nu de coronaperiode op zijn einde loopt, en we met z'n allen ons oude leven min of meer terug oppikken, zijn er toch enkele zaken waar we willen aan vasthouden.

Telewerk bleek voor de meeste werknemers enorm mee te vallen de voorbije twee jaar, en de meerderheid wil dat ook deels blijven doen in de toekomst. Ook op kantoor gaat het er nu anders en minder druk aan toe.

Antje Mentens, manager bij staffing specialist Walters People, deelt haar kijk op hybride werken en welke impact dit heeft op het kantoorleven.

Veranderingen

De pandemie heeft voor iedereen heel wat veranderingen teweeggebracht. Misschien wel een van de belangrijkste aanpassingen, die ook nu nog voelbaar is, is het hybride werken.

Er moest in volle lockdown zo veel mogelijk van thuis uit gewerkt worden. Maar nu het ergste voorbij lijkt, verkiezen de meeste werknemers nog steeds om deels van thuis te werken. Is de ondergang van het kantoor dan nabij?

Volgens Antje Mentens is dat niet het geval. In de afgelopen maanden is de vraag 'hoe houden we werknemers thuis productief?' verschoven naar 'hoe zorgen we ervoor dat onze werknemers aan boord blijven?' Het kantoor kan daar een belangrijke rol in spelen.

Het is immers een plek waar werknemers na lange tijd opnieuw kunnen samenkomen. Dat is vaak een blij weerzien voor velen, en een eerste échte kennismaking voor recente starters. Een verandering in omgeving stimuleert bovendien de productiviteit.

Skill set bijschaven

Hybride werken lijkt in de toekomst niet meteen te gaan verdwijnen. Zowel van thuis uit werken als naar het kantoor komen hoort daarbij.

Antje: "Die nieuwe manier van werken houdt ook in dat de skill set van werknemers fel veranderd is. Werknemers moeten vandaag technisch en communicatief sterker zijn. Vanop afstand een vergadering volgen kan bijvoorbeeld wat computerproblemen met zich meebrengen.

Daar snel op kunnen reageren is dus essentieel. En dat geldt ook voor communiceren. Gehoord worden in een online meeting is net iets moeilijker dan in een fysieke meeting met collega's."

Ook de kantoren zien er geleidelijk aan anders uit. Een rij bureaus lijkt steeds minder aan de orde. Vandaag de dag komen werknemers in de eerste plaats naar kantoor om samen te zijn met hun collega's.

"Organisaties die hierop inspelen door de sfeer op kantoor net iets huiselijker te maken, zullen merken dat dit een positief effect heeft op het welzijn van hun medewerkers", zegt Antje.

Overdreven

"De ondergang van het kantoor is dus sterk overdreven" besluit Antje. "Wel ziet ons werkleven er door hybride werken anders uit, maar dat is zeker niet negatief.

Het is vooral een kwestie van trends goed in de gaten te houden, en daar op in te spelen. Denk bijvoorbeeld aan het bijschaven van technische skills, zodat thuis werken even vlot verloopt als op kantoor."  Foto : Antje Mentens, manager bij staffing specialist Walters People/NNieuws.