'Nu de coronaperiode op zijn einde loopt, en we met z'n allen ons oude leven min of meer terug oppikken, zijn er toch enkele zaken waar we willen aan vasthouden.
Telewerk bleek voor de meeste werknemers enorm mee te vallen de voorbije twee jaar, en de meerderheid wil dat ook deels blijven doen in de toekomst. Ook op kantoor gaat het er nu anders en minder druk aan toe.
Antje Mentens, manager bij staffing specialist Walters People, deelt haar kijk op hybride werken en welke impact dit heeft op het kantoorleven.
Veranderingen
De pandemie heeft voor iedereen heel wat veranderingen teweeggebracht. Misschien wel een van de belangrijkste aanpassingen, die ook nu nog voelbaar is, is het hybride werken.
Er moest in volle lockdown zo veel mogelijk van thuis uit gewerkt worden. Maar nu het ergste voorbij lijkt, verkiezen de meeste werknemers nog steeds om deels van thuis te werken. Is de ondergang van het kantoor dan nabij?
Volgens Antje Mentens is dat niet het geval. In de afgelopen maanden is de vraag 'hoe houden we werknemers thuis productief?' verschoven naar 'hoe zorgen we ervoor dat onze werknemers aan boord blijven?' Het kantoor kan daar een belangrijke rol in spelen.
Het is immers een plek waar werknemers na lange tijd opnieuw kunnen samenkomen. Dat is vaak een blij weerzien voor velen, en een eerste échte kennismaking voor recente starters. Een verandering in omgeving stimuleert bovendien de productiviteit.
Skill set bijschaven
Hybride werken lijkt in de toekomst niet meteen te gaan verdwijnen. Zowel van thuis uit werken als naar het kantoor komen hoort daarbij.
Antje: "Die nieuwe manier van werken houdt ook in dat de skill set van werknemers fel veranderd is. Werknemers moeten vandaag technisch en communicatief sterker zijn. Vanop afstand een vergadering volgen kan bijvoorbeeld wat computerproblemen met zich meebrengen.
Daar snel op kunnen reageren is dus essentieel. En dat geldt ook voor communiceren. Gehoord worden in een online meeting is net iets moeilijker dan in een fysieke meeting met collega's."
Ook de kantoren zien er geleidelijk aan anders uit. Een rij bureaus lijkt steeds minder aan de orde. Vandaag de dag komen werknemers in de eerste plaats naar kantoor om samen te zijn met hun collega's.
"Organisaties die hierop inspelen door de sfeer op kantoor net iets huiselijker te maken, zullen merken dat dit een positief effect heeft op het welzijn van hun medewerkers", zegt Antje.
Overdreven
"De ondergang van het kantoor is dus sterk overdreven" besluit Antje. "Wel ziet ons werkleven er door hybride werken anders uit, maar dat is zeker niet negatief.
Het is vooral een kwestie van trends goed in de gaten te houden, en daar op in te spelen. Denk bijvoorbeeld aan het bijschaven van technische skills, zodat thuis werken even vlot verloopt als op kantoor." Foto : Antje Mentens, manager bij staffing specialist Walters People/NNieuws.
De lage waterstanden door de hitte duwen de gasprijzen verder omhoog.
Binnenschepen kunnen moeilijker kolen aanleveren, koelwater van elektriciteitscentrales is een probleem voor de al warmere rivieren, en waterkracht wordt ook onzekerder.
Intussen maakte Duitsland bekend dat er een extra heffing komt op het gasverbruik, goed voor bijna 500 euro per jaar, per gezin. (VRTNWS)
Koninklijke Fanfare Onafhankelijkheid Wiekevorst bestaat 150 jaar. Als denderende afsluiter van dit feestjaar organiseren ze op 15 oktober de KFOW Proms met Lady Linn & Raymond van het Groenewoud.
'Elke maand van het afgelopen jaar hebben wij ons als fanfare getoond aan de buitenwereld', zegt Karolien Vleugels, communicatie.
Dankzij het warme weer en het verlengd weekend beleefde de kust een topweekend.
De nacht van zaterdag op zondag noteerde de toeristische sector 310.000 overnachtingen. Dat is het hoogste aantal van deze en vorige zomer. (VRTNWS) Foto NNieuws.
In Noorderwijk is vanmiddag de 1e Grote Prijs Yvonne Reynders stopgezet. Na 2 rondes moest de organisatie door het zware onweer uit veiligheidsoverwegingen de vrouwenkoers staken.
Het eerbetoon aan de 7-voudig wereldkampioene Yvonne Reynders is definitief geannuleerd.
Lotte Kopecky vliegt over de piste van het EK baanwielrennen in München. Een dag na haar gouden medaille op de afvalling was ze ook op de puntenkoers een klasse sterker dan de rest.
Kort na de titel voor Kopecky viel ook Jules Hesters in de prijzen. Hij veroverde brons op de afvalling. (VRTNWS)
Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft de koninklijke massasprint op het EK in München gewonnen.
Tim Merlier, zijn toekomstige ploegmaat, moest van iets te ver aan zijn sprint beginnen. Jakobsen timede perfect en knalde overtuigend naar de Europese trui.
Het zilver was voor Arnaud Démare, Merlier pakte brons. (VRTNWS)
Afgelopen week overleed een jonge wielrenner (16) ten gevolge van een aanrijding op training.
Ook profrenners Tiesj Benoot en Laurens De Plus kwamen onlangs onzacht in aanraking met een wagen.
De Wereld Vandaag stak zijn licht op bij Stef Willems van het verkeersveiligheid-instituut VIAS. "Hou rekening met elkaar in het verkeer", luidt zijn belangrijkste advies.
Zondag doet vandaag zijn naam alle eer aan: vandaag opnieuw een zonnige en hete dag met temperaturen in de Kempen van 35 graden Celsius en meer.
Vanaf komende nacht komt er stilaan verandering in, dan kan er hier en daar regen vallen.
Lokaal ligt er zelfs onweer op de loer. Al blijft het op veel plaatsen nog kurkdroog. (VRTNWS) Foto Mika JP.
Numismatica blijft scoren met haar jaarlijkse Zomerbeurs die dit jaar verhuisde naar de noordkant van de Grote Markt en in zaal 't Hof.
De brandende zon had geen invloed op het aantal verzamelaars van munten, postzegels, postkaarten, stenen en de massa andere verzamelobjecten. In 't Hof was het lekker koel.
Dagelijks noteert de Kempense politie aangiftes van computercriminaliteit. Met één of andere smoes proberen computerdieven vanop afstand vaak goedgelovige slachtoffers enkele duizenden euro's armer te maken.
Dat gebeurde de voorbije dagen ook weer enkele keren in de regio Kempen en daarom willen we jullie graag nog eens waarschuwen voor deze vorm van criminaliteit.