Dit jaar zal er wereldwijd ongeveer 281 miljoen hectoliter wijn geproduceerd worden. Dat is de op één na grootste oogst en moet deels het kwakkeljaar 2012 goedmaken. De consumptie van wijn gaat echter niet in hetzelfde tempo omhoog.

Volgens de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV) wordt het een goed wijnjaar, althans in kwantiteit. De forse stijging inzake productie moet evenwel gerelativeerd worden, want in 2012 viel de wijnoogst fors tegen. Daardoor bleef de productie beperkt tot 258 miljoen hectoliter.

Dit jaar zou er dus 281 miljoen hectoliter wijn uit de persen vloeien, waarvan 164 miljoen in de Europese Unie. Italië blijft de grootste producent met 45 miljoen hectoliter (Mhl). Dat is een stijging met 2%. Daarna volgen Frankrijk (44 Mhl, +7%), Spanje (40 Mhl, +23%) en de Verenigde Staten (22 Mhl).

Iets lager op de ranglijst volgen Argentinië (15 Mhl), Australië (13,5 Mhl), Chili (12,8 Mhl) en Zuid-Afrika (10,9 Mhl). De top-10 wordt volledig gemaakt door Duitsland (9 Mhl) en Portugal (6,7 Mhl). Zowat overal lag de productie hoger dan vorig jaar. Enkel in 2004 lag de wijnoogst hoger, ongeveer op 292 Mhl.

Daartegenover staat dat de oppervlakte wijngaard wereldwijd is afgenomen. Vooral in de Europese Unie is een campagne aan de gang om onrendabele wijngaarden te rooien. De stijging van de productie is dus vooral tot te schrijven aan een verhoogde efficiëntie.

Verbruik van wijn daalt

Aan de andere kant van de markt wordt er de voorbije jaren minder wijn verkocht. Vooral sinds het uitbreken van de economische crisis in 2007 is er een daling in de verkoop, maar die lijkt nu wat gestabiliseeerd. Los van de crisis is in een aantal landen bier aan een opmars bezig, zelfs in landen met een grote wijntraditie.

Volgens het OIV zou er dit jaar 35,7 miljoen hectoliter meer geproduceerd worden dan verkocht. Dat zou dan fors meer zijn dan de voorbije jaren. Ook in 2004, 2005 en 2006 bleven heel wat flessen op het schap liggen.

Een van de redenen is de terugval van de uitvoer van wijn naar landen zoals China en Rusland, waar de forse groeicijfers van de voorbije jaren stilaan tot het verleden lijken te behoren. De wijnverkoper die rekent op forse groei in die landen, komt dan ook bedrogen uit.