Door corona staat het aantal reizigers op bus en tram dat niet correct betaalt voor zijn rit op een recordhoogte.
Het percentage zwartrijders loopt in landelijke regio's op tot 10 à 15 %, in stedelijke tot de helft.
En dat heeft uiteraard een grote invloed op de netto-vervoersopbrengsten van De Lijn. Vanaf de paasvakantie gaat De Lijn daarom haar controles opdrijven. Daarnaast loopt er sinds 21 maart een campagne die duidelijk maakt dat een geldig vervoerbewijs verplicht is en dat zwartrijden oneerlijk is tegenover de betalende passagiers.
Extra ticketcontroles
Door de coronapandemie zag De Lijn haar inkomsten dalen. Dit is te wijten aan het dalend aantal reizigers en de toename van zwartrijders.
De controleurs stelden bij controles in stedelijke omgeving vast dat tot 1 op 2 reizigers niet correct betaalde voor zijn rit. In landelijke omgeving ligt dit aantal een stukje lager maar nog altijd hoger dan voor corona, tot 10 à 15 %.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "De cijfers betreffende zwartrijden zijn absoluut onaanvaardbaar. De Lijn zal dan ook de komende weken de controles opdrijven. Zo willen we het zwartrijden indijken en de reizigers bedanken die wel correct betalen."
Tickets moeten altijd voor aanvang van de reis worden gekocht en zo nodig worden gevalideerd. De reiziger moet het vervoerbewijs tot het einde van de reis bewaren en op verzoek direct aan de controleur ter inzage geven of overhandigen.
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn: "We stellen vast dat een deel van onze reizigers het achteraan opstappen als een vrijgeleide ziet om niet te betalen. Zwartrijden doet onze ontvangsten dalen en dus ook onze kwaliteit. Met een extra campagne en meer controles maken we nu een vuist: zwartrijden is asociaal gedrag."
Betaal voor je rit, zo vermijd je boetes
Sinds 21 maart loopt een nieuwe campagne van De Lijn die inspeelt op de verantwoordelijkheid van alle reizigers om zich enkel met een geldig vervoerbewijs te verplaatsen met de voertuigen.
Want ze betalen toch ook voor een leuke lippenstift, een verfrissende smoothie of een rondje op café. Voor al die zaken halen ze hun portemonnee boven, en dus ook voor hun bus- of tramrit. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn.
De beste manier om een boete te vermijden is op tijd een vervoerbewijs te kopen. Zo gaan onze reizigers met een gerust hart de bussen en trams van De Lijn op.
Er zijn tal van mogelijkheden:
een abonnement;
een vervoerbewijs op elektronische kaart;
een m-vervoerbewijs via de De Lijn-app;
een sms-ticket;
een ticket via contactloze bankkaarten.
Eens de reiziger het juiste vervoerbewijs op zak heeft moet het alleen nog correct gescand of geactiveerd worden. De Lijn vraagt dus aan haar reizigers om hun abonnement op MOBIB-kaart correct te scannen of hun sms-ticket of m-vervoerbewijs te activeren voor het opstappen.
Rijden zonder geldig vervoerbewijs kan de reiziger duur komen te staan. De boetes kunnen flink oplopen, het bedrag hangt af van de overtreding en kan variëren van 50 tot 400 euro.
De Lijn onderscheidt tussen drie soorten boetes:
Type 1: Deze boetes krijgt een reiziger als hij bijvoorbeeld geen geldig vervoerbewijs kan voorleggen.
Type 2: Een boete van dit type krijgt men onder andere als men een vervalst vervoerbewijs, bewijsstuk voor gratis vervoer of verminderingskaart gebruikt of als men het vervoerbewijs van iemand anders hanteert.
Type 3: Deze boetes zijn voor reizigers die geen geldig abonnement bijhebben tijdens een controle, hun MOBIB-kaart niet scannen op het voertuig of geen bewijsstuk voor gratis vervoer of verminderingskaart aantonen.
De Lijn zet de campagne in de verf door o.m. digitale advertenties op sociale media, advertenties in kranten en stickers op onze voertuigen.'
Bij een gijzeling in de Rodenbachstraat in Merksplas is een man van 21 om het leven gekomen. Een andere man was er 's morgens vroeg de woning van zijn ex-partner binnengedrongen en had de aanwezige bewoners aangevallen.
De verdachte kon uiteindelijk kort voor de middag overmeesterd worden door de speciale eenheden van de politie (DSU).
Rond 05.45u vanochtend kwam de politie in Merksplas ter plaatse na de melding dat een man een huis was binnengedrongen en er de bewoners had aangevallen.
Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Westerlo heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de provincie om een vergunning te verlenen aan Luminus voor windmolens in de industriezone op de grens van Heultje, Wiekevorst en Hulshout.
'In ons beroep verwijst Westerlo naar haar advies bij de vergunningsaanvraag in eerste aanleg', zegt burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V). 'De gemeente voegt daar nog 6 argumenten aan toe:
In Sint-Niklaas zijn twee brandweermannen toegetakeld tijdens een interventie. De brandweer werd opgeroepen om te helpen bij een evacuatie van een zieke persoon.
Onderweg liep het mis: een autobestuurder was het niet eens met het rijgedrag van de brandweermannen en werd agressief. (VRTNWS)
In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden.
Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af.
Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden. (VRTNWS)
Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.
De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.
DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten
Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën (Heverlee), kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent.
Nicaragua-ambassadrice Zoila Yanira Muller en César Castalleda, adviseur van de Nicaraguaanse ambassade, bezochten afgelopen week Mol.
Zoila en César kwamen kennismaken met de nauwe stedenband. In het Wereldhuis gaf de voorzitter van het Nicacomité een uiteenzetting over de lopende programma's die we ondersteunen in Santo Tomás en de zomeractiviteiten.
Woonzorgcentrum Home Laarsveld in Geel hield gisteren een herdenkingsviering voor hun tijdens de corona crisis overleden bewoners. In maart 2020 werd het woonzorgcentrum zwaar getroffen door het virus.
Directrice Erika Coosemans : 'Bewoners, familieleden en personeel hebben toen dierbaren verloren in een uitzonderlijke en moeilijke periode. Door de strikte maatregelen toendertijd was het niet vanzelfsprekend om liefdevol en ondersteunend afscheid te nemen.'
Uit de eerste editie van de Modemonitor van Thomas More-hogeschool blijkt dat Vlaamse consumenten informatie missen over duurzame kleding. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ondernemers consumenten op de juiste manier kunnen informeren over duurzaamheid, lanceert Thomas More de Modemonitor 2.0.
In 2020 startte Thomas More met de Modemonitor. Maar liefst 1700 Vlamingen vulden de eerste editie van de bevraging in.
Wat is duurzaam?
'Toen de vraag van burgemeester Lieven Janssens kwam om deze mensen een ticket te geven om naar nfb te komen kwamen wij op een beter idee', zegt Luc Janssens, organisator.
'Geen enkele manier beter om de Vorselaarse cultuur te beleven dan mee te draaien in ons festival. De mensen kunnen "vrijblijvend" meewerken en op deze manier genieten van de muziek en het hele internationale vrijwilligers gebeuren.