Politie Regio Turnhout, de politie Kempen Noord-Oost, het Parket Antwerpen (afdeling Turnhout) en vervoersmaatschappij De Lijn slaan de handen in mekaar om de druggerelateerde overlast tegen te gaan die druggebruikers veroorzaken langs de gewestweg N12 (#Turnhout - #Poppel) en op de lijnbus 450 die rijdt op het traject tussen Turnhout en #Tilburg.

'De invoer van verdovende middelen vanuit Nederland via dit traject is niet nieuw, maar de overlast en de klachten zijn recent wel fors toegenomen', klinkt het bij de politie.

'Om die evolutie structureel tegen te gaan, engageren de twee politiezones zich ertoe de controleacties op lijnbussen en de statische controles langs de gewestweg N12 gevoelig op te drijven. Ook de controleurs van De Lijn zullen extra inspanningen leveren op de lijnbus 450.

Het Parket Antwerpen wil met deze acties een duidelijk signaal geven dat overtredingen op de drugwet niet worden getolereerd en laat weten dat elke inbreuk op die drugwet gerechtelijk zal vervolgd worden.

Er werden deze week al twee acties tegen drugstoerisme georganiseerd. De eerste vond plaats afgelopen woensdag, de tweede gisteren (zaterdag). Alles samen werden tijdens de twee eerste acties 12 lijnbussen op lijn 450 gecontroleerd, goed voor in totaal 127 passagiers.

Er werden ook 26 voertuigen aan de kant gezet en de 46 inzittenden van die voertuigen werden na een eerste screening onderworpen aan een doorgedreven controle en fouillering.

De twee acties leverden tot nu toe 40 processen-verbaal op voor de invoer en het bezit van verdovende middelen.

Bij de actie van zaterdag liep ook een dealer tegen de lamp. In een rugzak die de man bij zich had op de lijnbus naar Turnhout, trof de politie een grote hoeveelheid verdovende middelen aan.

De man werd opgepakt en zal vandaag (zondag) voor de Onderzoeksrechter in Turnhout moeten verschijnen.

Bij de acties deze week werden 285 gram marihuana, ruim 25 gram hasj, 10 joints, 1 stuk spacecake, 6 XTC-tabletten, 7 Kamagra-tabletten en 2 valse biljetten van 50 euro in beslag genomen.

Daarnaast legden ook al 4 chauffeurs een positieve drugstest af. Hun rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Tot slot stelden onze collega's ook nog processen-verbaal op voor verboden wapendracht, illegaal verblijf en de wetgeving op de geneesmiddelen.
Er zullen de komende dagen en weken nog gelijkaardige acties volgen.' (pol) Foto Nnieuws.