Wielerkeizer Rik Van Looy is vandaag jarig : 85 lentes. Rik won in zijn carrière zowat elke klassieker. Jeugdwielrennen ligt hem na aan het hart als technisch directeur van de Vlaamse Wielerschool in Sport Vlaanderen Herentals. Van Looy oogt nog altijd verbluffend fit.

'Ik fiets nog 2 à 3 keer per week: van Herentals naar Antwerpen en terug, zo'n 60 kilometer. Samen met de Victor, de pa van Kurt Van de Wouwer, genieten we op de fiets, de Kempen rond.  Ik word vandaag 85 jaar en dat begint al te tellen. Maar daar voel je op de fiets niet te veel van. 

M'n familie is het belangrijkste in m'n leven.  De massa overwinningen blijven uiteraard mooie souvenirs.'

Wat denkt Van Looy, tweevoudig wereldkampioen, over het huidige peloton? 'Ik vind niet dat er één renner bovenuit steekt. Wij reden vroeger meer koersen. De renners worden nu anders begeleid.

Het is ook commerciëler geworden. De sport komt op de tweede plaats. Je moet 2 maanden presteren en dan 2 maanden rusten. Dat konden wij ons niet voorstellen.

Ik wens namens m'n familie alle sympathisanten, supporters en vrienden Prettige Feesten en een Gelukkig en sportief 2019.'

'Standbeeld Rik in Herentals : naamplaatje met korte cv en LED-verlichting wenselijk'

''t Zou heel tof zijn dat de stad bij m'n standbeeld aan Den Duyts een naamplaatje zou laten aanbrengen met een kort overzicht, en zorgen voor nachtverlichting (LED)', stelt Rik Van Looy op z'n 85e verjaardag. 'Dat vragen me 10-tallen supporters.  Het zou dat extra cachet geven.'

2e GP Rik Van Looy Grobbendonk-Herentals op 6 juli 

Op zaterdag 6 juli 2019 wordt tussen Grobbendonk en Herentals de 2e Grote Prijs Rik Van Looy verreden. De 85-jarige Keizer van Herentals : ''t Zou tof zijn dat de organisatoren bij de benaming GP Herentals-Grobbendonk als klassieker zouden toevoegen. Een beetje zoals vb. Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix.'

Hoofdsponsor Marcel De Voeght (DOMO) : 'De GP Rik Van Looy gaan we als klassieker Grobbendonk-Herentals zeker vermelden.  We dragen Rik, de wielersport en sport in het algemeen diep in ons hart.  DOMO sponsort trouwens ook Wout van Aert en Pieter Heemeryck (triatlon DOMO-SCOTT team). 

'Ondertussen hebben we niet stil gezeten', zegt Luc De Voeght (Consulting) sponsormanager en accountancy van de GP Rik Van Looy. 'Ik heb bij het gemeentebestuur van Grobbendonk een aanvraag ingediend voor het plaatsen van een borstbeeld van Rik in de buurt van het gemeentehuis. Grobbendonk is het geboortedorp van Rik.

Dat zou heel mooi zijn dat er, naast het standbeeld op de Grote Markt van Herentals, een borstbeeld voor Rik verschijnt met verlichting aan het gemeentehuis van Grobbendonk. 

Voor de GP gaan we de VIP-formule op 6 juli nog aanscherpen zodat bedrijven en organisaties hun relaties nog beter kunnen verwennen.'

Op de foto's : Rik Van Looy met achterkleinkind Helena (1), Marcel De Voeght (DOMO), Luc De Voeght (Consulting), Maurice De Sutter & schat, en Rik Dupont, technisch directeur GP.

Rik kreeg voor z'n verjaardag van de organisatoren van de GP Rik Van Looy een DOMO Optimus stofzuiger, een doos pralines van Leonidas (z'n favorieten) en bloemen / Nnieuws.

4K-interview met Rik 85 lentes jong - exclusief Nnieuws / sponsored by DOMO en Luc De Voeght Consulting.

Guy Verellen/ Nnieuws.