Spaarboekjes moeten in ons land minimaal 0,11% rente per jaar opleveren. Dat de rente op spaarboekjes niet negatief mag zijn, was al bekend. Maar wat dan de minimumrente is die een spaarboekje wél moet bieden, was nog onduidelijk. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft die knoop nu doorgehakt, en de ondergrens op 0,11% vastgelegd.


Vooral door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de rentes, ook op spaarboekjes, in vrije val. Her en der in het buitenland worden negatieve rentes niet langer uitgesloten, waarbij je dus moet betalen om te kunnen sparen.

Bij ons is dat onmogelijk, want volgens een Koninklijk Besluit mag de rente in ons land niet negatief zijn. Maar wat dan de minimumrente moest zijn was nog niet duidelijk. Minister van Financiën Van Overtveldt heeft die knoop nu doorgehakt: 0,11% is het minimum voor spaarboekjes.

Die totale minimumrente van 0,11% is opgebouwd uit twee aspecten. De minimum basisrente is 0,01%, de minimum getrouwheidspremie is 0,10%. De ondergrens geldt vanaf nu voor alle gereglementeerde spaarboekjes in ons land.

Bron  : DeRedactie.be