Zorg- en hulpverleners ervaren na één jaar coronacrisis nog steeds in hoge tot zeer hoge mate symptomen van chronische stress. Deze aanhoudende stress heeft een negatieve impact op hun welzijn en zou eveneens een negatieve impact kunnen hebben op de kwaliteit van de geboden zorg.
19% van de deelnemers overweegt te stoppen met het uitoefenen van hun beroep. De nood aan ondersteuning blijft dan ook hoog. Dat blijkt uit de tweede nationale 'POWER TO CARE'-enquête van Sciensano en KU Leuven, waaraan 2.530 professionelen uit de gezondheids- en welzijnssector en mantelzorgers deelnamen.
Tussen 16 maart 2021 en 26 maart 2021 vulden 2.530 zorg- en hulpverleners en mantelzorgers de tweede nationale online bevraging in die peilt naar hun mentale welzijn. De druk op degenen die actief zijn in de zorg- en welzijnssector is al hoog en neemt tijdens de COVID-19-crisis nog verder toe. Hun welzijn meten is noodzakelijk om gevolg te kunnen geven aan eventuele alarmsignalen.
Chronische en acute stress
Voor een reeks symptomen die het gevolg kunnen zijn van verhoogde druk gaven deelnemers een score van 0 (nooit) tot 10 (altijd) voor de mate waarin ze deze symptomen ervaarden in de week voor de enquête.
Sciensano analyseerde vervolgens hoeveel deelnemers een hoge score, van 7 of meer, gaven voor deze symptomen. Uit de analyse blijkt dat na één jaar COVID-19-crisis en nadat een groot deel van hen (gedeeltelijk) gevaccineerd is, heel wat zorg- en hulpverleners de effecten van chronische stress aan den lijve blijven ondervinden.
De deelnemende zorg- en welzijnsmedewerkers rapporteerden in maart 2021 de volgende symptomen, die het gevolg zijn van chronische stress, als sterk tot zeer sterk aanwezig (dus een score van 7 of hoger):
zich vermoeid voelen (59% van de deelnemers)
onder druk staan (51% van de deelnemers)
zichzelf niet voldoende kunnen ontspannen (47% van de deelnemers)
slaaptekort (38% van de deelnemers)
concentratiestoornissen (28% van de deelnemers).
Deze bevindingen inzake chronische stress komen grotendeels overeen met de eerste 'POWER TO CARE'-enquête in december 2020. Ook het voorkomen van lichamelijke klachten die verband houden met chronische stress blijft alarmerend hoog in maart 2021:
spier- en gewrichtspijn (36% van de deelnemers)
hoofdpijn (29% van de deelnemers)
maagproblemen (17% van de deelnemers).
De hoge mate waarin de symptomen gelinkt aan chronische stress aanwezig zijn, zowel bij de bevraagde zorg- en hulpverleners van maart 2021 als bij die van december 2020, zou een negatieve impact kunnen hebben op de kwaliteit van de geboden zorg.
Ook de volgende symptomen die verband houden met acute stress waren bij de deelnemers in maart 2021 sterk tot zeer sterk aanwezig:
hyperalert en verhoogd waakzaam zijn (32% van de deelnemers in maart 2021, 38% in december 2020)
gevoelens van angst (17% van de deelnemers in maart 2021, 27% in december 2020).
Beide symptomen van acute stress, en 'gevoelens van angst' in het bijzonder, werden minder gerapporteerd door de respondenten van maart 2021 dan door de respondenten die in december 2020 deelnamen. Het feit dat een groot deel van de professionele zorg- en hulpverleners (gedeeltelijk) gevaccineerd was in maart 2021 is wellicht een verklaring voor dit verschil.
19% van de deelnemers overweegt om te stoppen
Ook op professioneel vlak laat de COVID-19-crisis zijn sporen na bij zorg- en hulpverleners. In december 2020 overwoog 22% om te stoppen met het uitoefenen van hun beroep, tegenover 10% vóór de COVID-19-crisis.
In maart 2021 overwoog 19% van zorg- en hulpverlener om te stoppen. 22% van de bevraagden had het 'gevoel er alleen voor te staan', slechts 56% rapporteerde het gevoel deel uit te maken van een team.
Opvallend is dat ook één jaar na de crisis amper 36% van de deelnemers zegt dat ze 'voldoende steun en begeleiding' kunnen vragen.
De COVID-19-crisis leidt dus ook tot een verhoogd risico op uitstroom.
Nood aan ondersteuning blijft hoog
De mate van ondersteuning die zorg- en hulpverleners krijgen is een belangrijke beschermende factor tegen de gevolgen van het blootstaan aan acute en chronische stress. Over ondersteuning leren we uit de bevraging in maart 2021 het volgende:
Ruim 60% van de zorg- en hulpverleners deelde in de week voor de enquête zijn gedachten en emoties met zijn/haar partner, de directe collega's en vrienden en naasten en was tevreden over die interactie.
Slechts 34% van de zorg- en hulpverleners deelde zijn gedachten en emoties met zijn/haar leidinggevende.
Slechts een kleine minderheid deed een beroep op de eigen huisarts (9%) of op een psycholoog of een andere professionele ondersteuner (7%).
Bijna de helft van de zorg- en hulpverleners geeft aan in de toekomst zeker of waarschijnlijk nood te hebben aan steun van zijn/haar leidinggevende. Bijna 1 op 4 wil hiervoor zeker of waarschijnlijk een beroep doen op een psycholoog of andere professionele ondersteuner en bijna 1 op 5 op de eigen huisarts.
Ook bij de respondenten in december 2020 was er een gelijkaardige nood aan toekomstige ondersteuning door de leidinggevende of door een professionele psychosociale hulpverlener.
Het feit dat zorg- en hulpverleners al een jaar blootstaan aan chronische stress, heeft een negatieve impact op hun welzijn en mogelijks dus ook op de kwaliteit van de geboden zorg. De nood aan ondersteuning van zorgverstrekkers en hulpverleners binnen en buiten de eigen arbeidscontext blijft dus hoog.
Eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Er zit te veel pfas in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel.
Dat advies geeft het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
'Het is vooral bedoeld voor hobbyvissers die hun vangst mee naar huis nemen om daar op te eten.
In de Amerikaanse staat Texas zijn 19 doden en tientallen gewonden gevallen bij een schietpartij in een lagere school in het stadje Uvalde, ten westen van San Antonio.
Volgens de eerste berichten zijn de meeste doden en gewonden kinderen.
Volgens de gouverneur van Texas zou de politie de schutter hebben doodgeschoten.
Op zondag 19 juni vindt op de flank van de Heistse berg voor een eerste keer 'La Luna Deluxe' plaats.
De opbrengst van het dansfestijn gaat naar Make-A-Wish. 'We vieren midzomer met een barbecue- en dansfeest op een unieke locatie', zegt organisatrice Katrien Haepers (33).
La Luna Deluxe vindt plaats in en rond de Moose lentebar. 'Het wordt een exclusief en uniek dansfeest, dat start iets na de middag en eindigt om middernacht', vertelt Katrien.
De Vlaamse regering moet milieuorganisatie Greenpeace een dwangsom van €850.000 betalen omdat het Luchtbeleidsplan niet aan de gevraagde eisen voldoet. Dat zegt Greenpeace.
"Een echte schande als je weet dat in ons land jaarlijks meer dan 7.500 mensen vroegtijdig sterven ten gevolge van de slechte luchtkwaliteit."
Met de uitspraak komt er een einde aan het gerechtelijke steekspel dat vijf jaar geleden tussen de twee partijen ontstond.
Tussen 2017 en 2022 heeft het gerecht zeker een honderdtal onderzoeken geopend naar zware incidenten in de kinderopvang.
Dat bleek gisteren in de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement.
54 van die crèches zijn vandaag nog altijd open. Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vraagt een dringende herevalutie van de probleemcrèches. (VRTNWS)
Op Dompel Herentals in de industriezone gaat woensdagavond de mega muziekzomerbar Bloom Beach Club open. Dat de stad het verkeer ernaartoe uit de nabije woonwijk wil halen door die te 'knippen', lokt erg boze reacties uit.
De bewoners van de wijken Veldhoven, Krakelaarsveld en Sint-Janneke kregen maandag een brief van het Herentalse schepencollege (N-VA / CD&V) in hun brievenbus over de opening van zomerbar Bloom Beach Club.
Silver Story Festival strijkt met een eerste editie neer op een unieke locatie aan het Zilvermeer in de mooie Kempen.
Het ideale decor voor een kleinschalig en ongedwongen festival waar de verschillende podia zullen verspreid staan tussen de vele bomen. Straatartiesten, theatergroepjes en hippe eetstandjes met fijne hapjes verraden dat Silver Story festival op 9 juli geen traditioneel festival wordt.
Het ACOD roept op tot een algemene staking in de openbare sector op dinsdag 31 mei 2022. Ook personeel van De Lijn neemt hieraan deel.
Deze actie is andermaal niet tegen De Lijn gericht, maar geldt als een signaal naar de regering omtrent o.a. de koopkracht (loonnormwet).
De staking zal de nodige hinder met zich meebrengen voor de dienstverlening van De Lijn.
Week van de Bij opent op zondag 29 mei met een groot bijenfeest in het natuurdomein Het Netepaleis in Kessel. Vlaams minister van omgeving Demir stelt er een nieuw bestuiversplan voor, een actieplan om de negatieve populatietrends van wilde bestuivers om te buigen. Tussen 13u en 17u is iedereen gratis welkom; er zijn activiteiten voor groot en klein.
Van zondag 29 mei tot zondag 5 juni organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de negende maal de Week van de Bij (www.weekvandebij.be/).
Veel activiteiten stonden de voorbije 2 jaar op een lager pitje. Ook bij HIK CVO Geel. Maar op zaterdag 11 juni houdt HIK CVO op Campus Geel opnieuw een niet te missen algemeen infomoment (10.00-13.00u).
Alle opleidingen van HIK ken je er ontdekken. De cursisten Fotografie gaan nog een stapje verder: ze tonen hun werk in verschillende digireeksen.