Politie Regio Turnhout heeft zaterdagnamiddag samen met de Dienst Vreemdelingenzaken en vervoersmaatschappij De Lijn een grote controleactie gehouden langs de Steenweg op Oosthoven in Turnhout en de Antwerpsesteenweg in Vosselaar.

Daarbij werden, door de politie en alle andere inspectiediensten, alles samen bijna 1000 mensen gecontroleerd. Het merendeel van de gecontroleerde mensen waren reizigers op lijnbussen.

Vooral op het traject Tilburg-Turnhout worden die lijnbussen vaak gebruikt voor zogenaamd drugstoerisme, waarbij druggebruikers zich in Nederland gaan bevoorraden van verdovende middelen en daarna met een lijnbus terugkeren. En alhoewel de focus bij de actie vooral op lijnbussen lag, werden ook andere weggebruikers gecontroleerd.

De politie stelde tijdens de controleactie gisterennamiddag 22 processen-verbaal op voor het bezit of de in- en uitvoer van verdovende middelen.

Eén van de gecontroleerde personen was ook in het bezit van een verboden wapen. Dat werd in beslag genomen en tegen de man werd een proces-verbaal opgesteld. Onze collega's namen ook een niet-verzekerd voertuig in beslag, betrapten 2 chauffeurs op het rijden zonder rijbewijs en 5 chauffeurs zaten onder invloed van drugs of alcohol achter het stuur.

Van 4 van hen werd het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Tot slot pakte de politie ook een man op die nog geseind stond voor een bevel tot gevangenneming. Hij verbleef bovendien ook illegaal in ons land, net als 5 andere mensen die tijdens de actie gecontroleerd werden. Zij werden allemaal ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. De man die geseind stond, werd overgebracht naar de gevangenis.

Controleurs van vervoersmaatschappij De Lijn controleerden tijdens de actie 907 passagiers op het bezit van een geldig vervoersbewijs. 217 van hen (bijna 24%) bleken 'zwartrijders' te zijn en kregen een boete.

Controleurs van De Lijn schreven op de 38 lijnbussen die ze gisteren controleerden, ook verschillende boetes uit voor reizigers die geen mondmasker droegen. Dat is, ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen, nog wel altijd verplicht op het openbaar vervoer.' (pol)