Parkeerplaats vinden is voor artsen die huisbezoeken afleggen een groot probleem: 1 op 8 kreeg afgelopen jaar een boete voor foutparkeren. 43% heeft meerdere keren per maand moeilijkheden om een geschikte parkeerplaats te vinden. 4 op de 10 Belgische artsen kregen in het afgelopen jaar een snelheidsboete.

Dat blijkt uit onze enquête 'Wie bent u dokter?' rond verkeersveiligheid en mobiliteit waarvan de resultaten door Vias institute geanalyseerd werden.

De enquête werd ingevuld door een staal van meer dan 1.100 artsen, zowel huisartsen als specialisten.

Parkeren is voor 1 op de 8 huisartsen een dagelijks probleem

Er moeten parkeerplaatsen komen exclusief voor huisartsen, en deze moeten voldoende verspreid zijn over de stad - Huisarts Karel Anseeuw

Huisartsen die huisbezoeken afleggen ondervinden vaak problemen om een geschikte parkeerplaats te vinden. Voor 1 op 8 artsen (13%) is dat zelfs een dagelijks probleem, meer dan 4 op de 10 artsen (43%) heeft meerdere keren per maand problemen om een geschikte parkeerplaats te vinden. Zoeken naar een parkeerplaats leidt tot veel tijdverlies, terwijl de artsen vaak een druk schema hebben om al hun huisbezoeken af te leggen vooraleer hun spreekuur terug begint.

Specialisten ervaren het parkeerprobleem veel minder aangezien zij vaker werken in ziekenhuizen waar er parkeervoorzieningen zijn.

In totaal hebben 13% van de artsen vorig jaar een boete gekregen voor foutparkeren en bijna 1 op de 5 (19%) kreeg een boete voor parkeren zonder ticket. We zien dat er weinig verschil hierin bestaat tussen Nederlandstalige of Franstalige artsen.

4 op de 10 artsen kregen in het afgelopen jaar een snelheidsboete

Meer dan de helft van alle artsen (53%) kreeg in het afgelopen jaar een verkeersboete. De meest voorkomende inbreuk is een snelheidsovertreding. 4 op de 10 artsen kregen in het afgelopen jaar een boete voor overdreven snelheid. Uit onderzoek van Vias bleek dat 1 op 8 (13%) van de Belgen in het afgelopen jaar een boete kreeg voor te snel rijden.

Artsen krijgen dus beduidend meer boetes voor snelheidsovertredingen dan de modale Belg. Nochtans is de tijdswinst door te snel te rijden in ons land verwaarloosbaar klein, zeker in een stedelijke context. Artsen moeten zich dus ook aan de snelheidslimieten houden.

7 op de 10 artsen gebruikt zijn auto dagelijks voor het werk

99% van de artsen hebben een auto waarmee ze zich verplaatsen. 7 op 10 gebruiken die dagelijks voor hun werk. Bij huisartsen gebruiken zelfs 8 op de 10 hun auto dagelijks.

Huisarts Karel Anseeuw, vertegenwoordiger artsensyndicaat Bvas: "Er moeten parkeerplaatsen komen exclusief voor huisartsen, en deze moeten voldoende verspreid zijn over de stad. D

aarnaast vragen we aan lokale overheden om om autostickers ter beschikking te stellen die huisartsen het recht geven om zonder ticket te parkeren op reguliere parkeerplaatsen. De tijd die we als huisartsen verliezen met het nemen van een ticket of het leggen van een kaart kunnen we beter spenderen aan onze patiënten." (Artsenkrant)