U bent hier

1 op de 20 patiënten belandt op spoed door te veel alcohol

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
26.12.2016 - 14.54u
Door: Herman Gezelle

De spoedartsen in ons land trekken aan de alarmbel. Ruim 1 op de 20 patiënten die op de spoeddienst terechtkomt, heeft namelijk te veel gedronken. Tijdens de feestdagen kan dat zelfs oplopen tot 30 à 40 procent van de patiënten. Vooral bij de 45- tot 65-jarigen blijkt het alcoholverbruik zorgwekkend.

Het afgelopen jaar kwam vooral het alcoholverbruik bij jongeren erg in de belangstelling te staan, maar de meeste patiënten die met een teveel aan alcohol op de spoeddienst belanden, zijn tussen de 45 en 65 jaar oud. Ze vormen maar liefst de helft van de opnames.

Dokter Paul Calle van het AZ Maria Middelares in Gent vraagt daarom meer aandacht voor die leeftijdscategorie. "De patiënten komen binnen op spoed omdat ze echt teveel gedronken hebben, maar ze vertonen vaak ook ongewenste effecten van jarenlang alcoholgebruik", verklaart Calle.

"Het gaat dan om leverschade, zenuwschade, alvleesklierschade of een verhoogd risico op kanker. Die groep moet echt worden gesensibiliseerd om hun alcoholverbruik te verminderen."

Al geldt dat laatste niet alleen voor de 45-plusser, benadrukt Calle. "We moeten ertoe komen dat het maatschappelijk niet meer aanvaard is om op een familiefeest het ene glas wijn na het andere te drinken, zonder dat iemand zich de vraag stelt hoe die persoon dan naar huis gaat geraken.

Daar moet een mentaliteitsverandering komen en de wet moet daar ook in volgen."

541 euro per patiënt

Dronken patiënten vormen bovendien een zware belasting voor de spoeddiensten. Niet alleen bezetten ze het ziekenhuisbed gemiddeld meer dan 5 uur, het prijskaartje loopt ook op naar zo'n 541 euro aan medische zorgen.

Slechts een kleine 16 procent van die kosten is voor de patiënt, schrijft De Standaard.

Om te anticiperen op de verwachte drukte tijdens oudejaardsavond, hebben de ziekenhuizen van Gent, Leuven en Antwerpen intussen al extra personeel opgeroepen om de spoeddiensten te bemannen. In Sint-Niklaas wordt zelfs een extra ziekenwagen klaar gehouden. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto