Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

1 op de 6 kledingstukken uit China bevat kankerverwekkende stoffen: "Was nieuwe stukken zeker voor je ze gebruikt"

NOS

1 op de 6 kledingstukken uit China bevat giftige stoffen zoals nikkel of bisfenol. Dat blijkt uit een studie die de Europese Commissie liet uitvoeren.

De studie toont ook aan dat ingevoerde kledij niet overal in Europa even grondig gecontroleerd wordt. Een belangrijke tip is alvast dat je nieuwe kleding best wast voor gebruik. 

De stoffen die aangetroffen zijn in de onderzochte kledingstukken zijn onder meer bisfenol, nikkel of chroom-6. Die kunnen kankerverwekkend zijn en kunnen ook huidirritaties opwekken of zelfs hormoonverstorend werken.

Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenbescherming, vindt de resultaten van de studie hallucinant en benadrukt dat we productveiligheid ernstig moeten nemen. Ze vindt het ook belangrijk dat de consument zich bewust is van de problematiek.

"Vanaf het moment dat je "made in China" ziet, weet je dat je voorzichtig moet zijn", vertelt ze aan VRT NWS. 

Ze zal de sector samenbrengen met de inspectiediensten (de Economische Inspectie, de FOD Volksgezondheid en de Administratie van Douane en Accijnzen) en haar collega’s binnen de regering. Dat moet op korte termijn al leiden tot een betere doorstroom van informatie en tot efficiëntere controles. (VRTNWS)  Foto nos.

UPDATE : Volgens consumentenorganisaties in de EU zouden naast kleding ook in alle Chinese auto's, geïmporteerde kerstversieringen, vlaggenslingers, speelgoed, huishoudartikelen kankerverwekkende producten zitten.  

Wordt vervolgd.

NOS

Deel dit artikel