Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'1 uur sporten per dag om schadelijke effecten te verminderen'

zwemmen JP

Zelfs mensen die relatief fit zijn lopen het risico op ernstige gezondheidsproblemen wanneer ze dagelijks niet voldoende bewegen. Een studie van de Universiteit Maastricht toont in onderzoek uit dat langdurig zitten diverse gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Gemiddeld zitten we acht tot twaalf uur per dag en daar komt ook nog gemiddeld 7 uur liggen in bed bovenop. Volgens onderzoek is het belangrijk dat mensen minder tijd in hun bureaustoel doorbrengen.

‘Zitten is het nieuwe roken’

'De afgelopen jaren is de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ al vaker voorbij gekomen. We zitten gemiddeld 8 uur per dag op werk, kijken een paar uur per dag TV zittend op de bank en zijn steeds minder lang actief.

We zitten ook wanneer we door social media scrollen of spelletjes spelen via apps of sites als een online casino belgie. Volgens diverse onderzoeken bleek dat mensen die het meest zitten, in vergelijking met mensen die het minst zitten, een groter risico lopen op ziekte en overlijden. Zo hebben mensen die langdurig zitten een verhoogd risico op diabetes, beroertes en hartaanvallen.

Het effect van langdurig zitten

Zitten kan ontspannend zijn, dus waarom is het precies zo slecht voor onze gezondheid? Het probleem is niet zitten per se slecht is, het gaat er met name om dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid. Wanneer we zitten vertraagt de bloedstroom waardoor vetzuren zich kunnen ophopen in de bloedvaten. Dit kan leiden tot hartaandoeningen.

Verder kan langdurig zitten mogelijk leiden tot insulineresistentie wat tot obesitas en diabetes type 2 kan leiden. Diabetes en obesitas zijn twee belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen. Bovendien hebben mensen die langdurig zitten meer last van bloedstolsels. Het vermogen van het lichaam om vetten om te zetten wordt namelijk vertraagd waarbij ook het lipoproteïnelipase in het lichaam daalt. Hierdoor slaat het lichaam mogelijk vet op in plaats van af te breken.

Sporten heeft een positief effect op ons lichamelijk en mentale welzijn

De positieve effecten van sporten zijn onmiskenbaar aangetoond. Dagelijks bewegen kan helpen om stress te verlagen en de risicofactoren van langdurig zitten te verminderen. Het draagt bij aan een langer en gezonder leven. Ook verbetert sporten de werking en het herstel van de onderdelen in de hersenen die we tijdens het werken gebruiken. Vandaar dat beweging helpt om de kans op diabetes, obesitas, en hart- en vaatziekten kan verlagen.

Beweging ter compensatie van langdurig zitten

Hoe kunnen we sporten compenseren met het stilzetten. Sommige gezondheidsrisico's door uren achter elkaar zitten zijn te verkleinen. Dagelijks ongeveer één uur milde tot intensieve beweging kunnen de effecten van een inactieve levensstijl verminderen. In weze kan 30 minuten per dag al een verschil maken.

Voor welk type beweging je kiest is niet per se van belang. Het voornaamste is dat mensen iets kiezen wat ze leuk vinden en waar ze consistent mee bezig kunnen zijn. Een stevige wandeling kan de hartslag verhogen en de bloedsomloop versnellen. Fietsen of een middag met de kinderen spelen hebben hetzelfde effect. Op het gebied van beweging kunnen alle kleine beetjes helpen. Zelfs elk halfuur even staan om de benen te strekken en een paar rondjes door de woning lopen kan al helpen.

Zorg dagelijks voor meer beweging

Je gezondheid beschermen tegen de gevaren van langdurig zitten is dus redelijk eenvoudig. Maak ruimte voor meer activiteit in je dag. Loop of fiets naar kantoor, ga met de trap in plaats van met de lift of parkeer verder weg van de deur. Ook met slecht weer zijn er verschillende manieren om voldoende beweging te krijgen. Denk hierbij aan yoga, volleybal pilates, zwemmen in een overdekt zwembad en squash.'  Foto Mika JP/N.
 

zwemmen JP

Deel dit artikel