Vanaf 25 tot 29 juli zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) snoeiwerken uitvoeren aan de bomen langs de Bouwelsesteenweg in Nijlen. De werken vinden plaats tussen het kruispunt met de Grobbendonkseweg en de Grensstraat.

Met deze snoeiwerken wil AWV de dode takken uit de bomen verwijderen en vermijden dat vallende takken de veiligheid van de weggebruikers in gevaar brengen. Tijdens de werken wordt alle doorgaand verkeer omgeleid. Woningen en handelszaken in de werfzone blijven bereikbaar.

Dode takken verwijderen
Langs de N13 (Bouwelsesteenweg) in Nijlen tussen het kruispunt met de Grobbendonkweg en de gemeentegrens met Grobbendonk staan hoogstammige eiken tussen de rijbaan en het fietspad.

Door de aanleg van het vrijliggende fietspad verschillende jaren geleden zijn veel van deze bomen beschadigd geraakt. Daardoor ondervinden deze bomen ernstige gezondheidsproblemen. Dat vertaalt zich in dode takken in de kruin. Om de veiligheid van de weggebruiker te vrijwaren zal AWV, in afwachting van een definitieve oplossing, het dode hout wegnemen.

Op langere termijn wil AWV de bomen die onherstelbaar beschadigd zijn rooien. Een deel van de gerooide bomen zal, op plaatsen waar dat levensvatbaar is, vervangen worden door nieuwe exemplaren.

Verkeershinder
Er wordt gewerkt met een mobiele werf over een lengte van 100 meter en over de volledige wegbreedte. Deze werf verplaatst zich in de zone tussen het kruispunt met de Grobbendonkseweg en de Grensstraat. De Grobbendonkseweg ligt buiten de werfzone en blijft open voor lokaal verkeer. Om vlot en veilig te werken wordt de N13 volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Personenvervoer en fietsers volgen een lokale omleiding via de Grobbendonksweg, de Sperwerlaan en de Heidelaan.
Zwaar verkeer (+3.5 ton) komende van de E313 rijdt om via afrit Massenhoven, de N14 en de Broechemsesteenweg. Vanuit Nijlen wordt de omgekeerde route gevolgd om in Grobbendonk de E313 te verlaten.

Bereikbaarheid tijdens de werken
Woningen en handelszaken in de werfzone blijven bereikbaar. Enkel wanneer de werf zich voor een woning of handelszaak bevindt is de bereikbaarheid moeilijker. Dat is maximaal 1 dag het geval. Er geldt wel een parkeerverbod in de werfzone en de zones onder de bomen moeten absoluut vrijgehouden worden. Op het einde van iedere werkdag wordt de weg opengesteld voor verkeer.