U bent hier

10-Ager meets senior in Kasterlee

Kasterlee
26.06.2020 - 18.33u
Door: Mark Jaspers

De gemeentelijke welzijnsdienst van Kasterlee regelt een ontmoeting tussen jong en oud. De leerlingen van de afdeling Sociale en Technische Vorming (STV) van het Sancta Maria Instituut (SMIK) in Kasterlee maken door het project '10-Ager meets senior' kennis met de leefwereld van ouderen.

De leerlingen leren door dit project ouderen begrijpen en respecteren. Het effect dat de jongeren hebben bij mensen met dementie is voor iedereen een verrassend boeiende ervaring en werkt taboedoorbrekend. Ouderen vinden het fantastisch om verhalen te vertellen over hun jeugd. De jongeren steken ook een handje toe, door bijvoorbeeld te helpen bij 'de koffietoer' in het woonzorgcentrum De Witte Bergen in Lichtaart.

Dit project viert dit schooljaar zijn 10-jarig jubileum. Hiervoor werd een feestelijk slotmoment voorzien op 25 juni, maar de corona veiligheidsvoorschriften staken daar een stokje voor.

De leerlingen konden er niet fysiek bijzijn want ze zijn met te veel om de social distancing te garanderen. Maar toch ging het slotmoment door, enkele senioren waren aanwezig en zij namen een mooi boekje in ontvangst met verhalen, foto's en interviews van tijdens het project.

De leerlingen stuurden een selfie-foto in met daarop een boodschap, zo waren ze er toch ook een beetje bij. Het werd alsnog een warm (letterlijk en figuurlijk) slot van een mooi project.

'Dit project past perfect in de doelstelling van het gemeentebestuur om een leeftijdsvriendelijke gemeente te zijn.

Verschillende activiteiten werden al georganiseerd: een infosessie over dementie voor de ouders en leerlingen, een bezoek aan een woonzorgcentrum, een rondleiding op 'het Heemerf' en het documentatiecentrum en deelname of bezoek aan een activiteit van een seniorenvereniging,' vertelt een trotse Sumati Adriaensen (schepen van senioren, CD&V).

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto