Geen gezondheid zonder geestelijke gezondheid? Daar zijn we in de Kempen rotsvast van overtuigd. Van 1 tot 10 oktober zetten 40 Kempense partners geestelijke gezondheid bovenaan hun agenda. En dat ze daar goesting in hebben bewijzen de meer dan 100 activiteiten die worden aangeboden.

Van 1 tot 10 oktober wordt de Kempen op zijn kop gezet tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Gedurende 10 dagen vestigen we de aandacht op het belang van veerkracht met de slogan 'Samen veerkrachtig': Zorg voor elkaar, zorg voor veerkracht.

"Veerkracht is meer dan ooit nodig en dat is precies waar we willen op inzetten. Veerkracht is positief. Het zorgt ervoor dat je mentaal sterk bent en beter om kan met de dagelijkse stress en emoties die op ons afkomen. Zo kan veerkracht je beschermen tegen psychische problemen. Geestelijk gezond zijn belangt dus iedereen aan."

Of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten, of over psychische kwetsbaarheden, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Dit heeft zeker te maken met het taboe om te praten over onze geestelijke gezondheid in het algemeen en psychische problemen in het bijzonder.

Dit taboe beïnvloedt het leven van mensen met een psychische kwetsbaarheid en dat van hun naasten. Als samenleving moeten we ons hiervan bewust zijn. Daarom doen zowel gemeenten en steden, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en bedrijven mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

'Op die manier kunnen we geestelijke gezondheid de aandacht geven die het verdient.' zegt Lynn Weyns, stafmedewerker geestelijke gezondheid bij Logo Kempen vzw.

Doe mee en versterk je veerkracht

Verspreid over de Kempen zullen er meer dan 100 activiteiten doorgaan. Van een workshop assertief grenzen stellen, lezingen over veerkracht, me-time en burn-out tot toneelvoorstellingen 'Lulletje' of 'Geluk op grootmoederswijze'.

Spreuken in het straatbeeld: “Als het leven je laat struikelen maak er dan een salto van”

Ook diegene die niet bewust deelnemen aan een activiteit tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid zullen niet om het thema ‘geestelijke gezondheid’ heen kunnen. De gemeenten Arendonk, Balen, Herselt, Hoogstraten, Lille, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Turnhout en Vorselaar verrassen hun inwoners door spreuken in het straatbeeld.  Laat je inspireren en praat erover, dat is de boodschap. 

Test je veerkracht

Wil je testen hoe je veerkracht nu is, surf dan naar www.fitinjehoofd.be en ga naar mijn veerkracht. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je thuis kan doen.

www.gezondekempen.be

www.samenveerkrachtig.be