Precies tien jaar geleden werd binnen Natuurpunt Lille De Geitenfluiters opgericht. Deze verjaardag vieren we graag op zaterdag 13 oktober in het bijzijn van zoveel
mogelijk mensen.

'We leven na tien jaar nog steeds een beetje in de anonimiteit en vonden het een goed idee om via een reportage een groter publiek te bereiken. We zijn immers fier op wat onze geiten en hun vrijwilligers in de voorbije tien jaar bereikt hebben voor de natuur in Lille.

Het project ging van start in 2008: auteur en dichter Geert De Kockere maakte samen met het eerste leerjaar van de basisschool van Gierle de dichtbundel 'Visjes in je hoofd', die door de kinderen werd geïllustreerd.

Het boek werd een groot succes. Met de opbrengst ervan werd door Natuurpunt Lille een kudde geiten aangekocht, die sindsdien de nieuw ontgonnen heide open houdt. En dat doen de geiten voortreffelijk! Het is bijzonder in Vlaanderen dat grote stukken heide door een kudde geiten worden beheerd.

Voor deze feestelijke dag werkten we twee wandelingen uit: in de voormiddag voor de kinderen naar de geitenkudde, gevolgd door een knutselmoment met onderweg verzamelde materialen.

De wandeling in de namiddag is voor volwassenen. Ook zij voert de geïnteresseerden naar de geitenkudde. Onderweg kunnen de wandelaars zich opwarmen aan een heerlijk soepje en worden ze ondergedompeld in weetjes over het geitenproject: het hoeden, het kappen van de hoeven, wat de geiten wel en niet eten, het kweken, de zomer- en wintervacht, het bijvoederen in de winter ... Dagelijks wordt de kudde ook gecontroleerd door de vrijwilligers van De Geitenfluiters.

Aan het eind van de wandeltocht kunnen de wandelaars nog napraten bij een hapje en een drankje in Het Hutje van Louise.

Praktisch:

 - Zaterdag 13 oktober

- Wandeling voor kinderen: 9.30u. (ook de ouders zijn welkom)

- Wandeling voor volwassenen: 14u. met boscafé vanaf 16.30u.

- Afspraak: parking 6 van de Lilse Bergen (rechttegenover de camping).'