Het project Moeder-Taal zorgt ervoor dat 10 laaggeschoolde allochtone moeders Nederlandse lessen kunnen volgen. Twee voormiddagen per week volgen ze taallessen én wisselen ze ervaringen uit in de 'moedergroep'. Omdat er opvang voorzien is, kunnen ook mama's met kleine kinderen de lessen bijwonen.

De Nederlandse lessen worden gegeven door twee lesgevers vanuit centrum Basiseducatie Kempen en VSPW Mol. 10 mama's stapten in het lesprogramma. Ze zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Marokko en Guinee.

Kinderopvang tijdens de lessen

De zorg voor hun kindjes is voor vrouwen vaak een reden om het leren van het Nederlands uit te stellen. Daarom is er kinderopvang voorzien tijdens de lessen. De opvang wordt georganiseerd in hetzelfde gebouw door studenten van Sint-Lutgardis en enkele vrijwilligers. Het gaat om de opvang van een 11-tal kindjes tussen 0 en 3 jaar.

Ervaring uitwisselen in moedergroep

De vrouwen in dit project krijgen niet alleen de kans om Nederlands te leren maar ook om met andere mama's te praten over hun ervaringen als moeder. Daarom is er naast de Nederlandse les ook een 'moedergroep', een moment waarop ze samen met de kindjes en de vrijwilligers op een informele manier spreken over zorg en opvoeding. Een medewerkster van Kind en Gezin begeleidt dit moment.

Samenwerkingsverband

Dit project is een samenwerking van Huis van het kind regio Mol met dienst buitenschoolse kinderopvang, het centrum voor Basiseducatie Kempen, VSPW Mol en Kind & Gezin.