In 2020 zijn 2.342 werkzoekenden een opleiding tot verpleegkundige gestart. Dat is 10% meer dan in 2019, maar nog steeds een pak minder dan in 2016. Dat laat Vlaams minister van Werk Hilde Crevits weten op de Dag van de Verpleegkundige.

De nood aan extra handen in de zorgsector is groot, de komende jaren hebben we jaarlijks 45.000 extra mensen nodig in de zorg. Daarom doen we er ook alles aan om werkzoekenden toe te leiden naar een job in de zorg.

"De voorbije maanden hebben we meer dan ooit de kracht van het personeel van onze zorgsector gezien en gevoeld. We hebben de komende jaren veel extra handen nodig.

Het is dan ook goed om te zien dat er in 2020 ruim 10% meer werkzoekenden de weg naar een opleiding tot verpleegkundige hebben gevonden.

Met helpindezorg.be en het sterke sociale akkoord voor de zorgsector hebben we de voorbije maanden jobs in de zorg aantrekkelijker gemaakt, maar we hebben nog veel meer extra mensen nodig voor die mooie jobs." - Hilde Crevits

De komende jaren hebben we tot 45.000 extra mensen in de zorg nodig dat gaat over verpleegkundigen, zorgkundigen, kinderbegeleiders, ... een heel uitgebreide groep.

Met generatiestudenten alleen zullen we die nood niet lenigen. Ook werkzoekenden en mensen die nu niet actief zijn op de arbeidsmarkt of mensen die een carrièreswitch willen maken, zullen we nodig hebben.

Het is dan ook goed om te zien dat er in 2020 al 10% meer werkzoekenden via VDAB een opleiding tot verpleegkundige zijn gestart. Toch is dat nog steeds een pak minder dan de meer dan 3.000 werkzoekenden die in 2016 een opleiding tot verpleegkundige zijn gestart.

Ook hoogopgeleiden verleiden voor een job in de zorg

De voorbije maanden hebben we heel wat maatregelen genomen om de jobs in de zorg in de kijker te zetten voor wie werkzoekend is. Zo hebben we het platform helpindezorg.be gelanceerd waar zorginstellingen hun vacatures kunnen plaatsen én waar mensen hun interesse kunnen tonen.

Meer dan 18.000 mensen hebben daar aangegeven dat ze interesse hebben om (tijdelijk) te helpen in de zorg. Daarnaast heeft VDAB in maart 2020 in het kader van de Week van de zorg beleefdagen georganiseerd in heel Vlaanderen en werden digitale infopakketten gemaakt waarmee werkzoekenden zich goed kunnen informeren over de specifieke jobs in de zorg.

Om ook hoogopgeleide werkzoekenden snel naar een job in de zorg toe te leiden, vindt Vlaamse minister van Werk Hilde Crevits het nodig om de kwalificerende opleidingen (waaronder OKOT) ook open te stellen voor hen.

Op die manier kan de instroom naar de zorg gevoelig versterkt worden. Er is ook binnen het sociaal akkoord met de zorgsector afgesproken om zij-instroom, instroom en doorstroom te versterken.