U bent hier

10 oktober ‘Dag van de Geestelijke Gezondheid’

Herentals
04.10.2019 - 06.03u
Door: Mark Jaspers

Wereldwijd is 10 oktober uitgeroepen tot 'Dag van de Geestelijke Gezondheid'. Geestelijke gezondheid mag geen taboe zijn! Psychische kwetsbaarheid moet bespreekbaar zijn.

'Samen veerkrachtig' is dit jaar de rode draad van de 10-daagse, want veerkracht zorgt ervoor dat je je goed in je vel blijft voelen, zelfs bij tegenslag, en dat je er misschien nog sterker uitkomt.

Schepen van welzijn, zorg en gezondheid Peter Bellens (CD&V) : "Ook de stad Herentals doet mee aan deze 10-daagse want geestelijke gezondheid belangt iedereen aan.

Eén op de drie mensen wordt geconfronteerd met geestelijke kwetsbaarheid. Daarom willen wij niet enkel inzetten op het bevorderen van de fysieke gezondheid van onze inwoners, maar ook op het mentaal goed voelen. "

Complimenten op de vrijdagmarkt

'Op de vrijdagmarkt van 4 oktober kunnen bezoekers kennismaken met enkele lokale organisaties die ondersteuning bieden aan mensen met psychische problemen. Jean Til, wereldkampioen complimenten geven, verrast de marktbezoekers en beloont iedereen met een reeks fonkelende, doelgerichte en op maat gemaakte complimenten.

Aan de kleurrijke stand van de stedelijke dienst participatie & preventie kunnen bezoekers een complimentje kiezen uit de complimentenboom en dat aanbieden aan iemand die een opkikker kan gebruiken.

Of ze kunnen voor zichzelf een gevoelsbutton kiezen en die opspelden. Op deze manier willen we psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken.'

Positieve spreuken

'Tijdens de campagne zullen er in de Herentalse winkelstraten en op openbare gebouwen positieve spreuken verschijnen zoals 'Jouw goedemorgen, maakt mijn dag goed' of 'Probeer een regenboog te zijn in iemand zijn wolk' . Met deze actie willen we niet alleen een glimlach toveren op ieders gezicht, maar mensen ook doen nadenken over hun geestelijke gezondheid.'

Goed-Gevoel-Stoel

'Om de mentale veerkracht bij de meest kwetsbaren te versterken, wordt er in Herentals de praatsessies 'Goed-Gevoel-Stoel' georganiseerd. Want als je zoveel zorgen hebt, klinkt 'je goed in je vel voelen' wel heel veraf, dus ook hen wil de stad zeker ondersteunen. Het stadsbestuur werkt hiervoor samen met het Armoedeoverleg, Logo Kempen, Liberale Mutualiteiten Plus en Vormingsplus Kempen.'

Herentals "Gezonde Gemeente"

Op 4 oktober zal schepen van sociale zaken Peter Bellens het charter 'Gezonde Gemeente' ondertekenen.
"Hiermee engageert het stadsbestuur zich om een succesvol lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen en van Herentals een "Gezonde gemeente" te maken. Dat betekent dat we iedereen, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen bieden en stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving" vervolgt schepen Bellens.

Herentals, één van de 41 Vlaamse "warme steden en gemeenten"

'Bij het charter "gezonde gemeente" gaat het niet enkel om lichamelijke, maar ook geestelijke gezondheid. Herentals neemt daarom samen met 41 andere steden en gemeenten deel aan het project "Warme Steden en Gemeenten". Dit is een project van het fonds "Ga voor Geluk", dat de mentale gezondheid van kinderen en jongeren wil verbeteren en beschermen.

Een Warme Stad of Gemeente verenigt alle organisaties die werken aan het mentale welzijn van kinderen en jongeren en bundelt zo de krachten om de veerkracht van kinderen en jongeren te verhogen. Een goede geestelijke gezondheid in de jeugdjaren vormt immers de basis voor gezondheid en welbevinden in het latere leven en kan psychisch leed vermijden.

Schepen Bellens : "Binnenkort zie je dan ook Warme William verschijnen in het straatbeeld. Deze campagne wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel."

Het stadsbestuur wordt ondersteund door Logo Kempen en een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo's, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.'

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto