Kruisjes in het straatbeeld

Op 3 november 2014 zullen in alle deelgemeentes kruisjes verrijzen. Elk kruisje is gewijd aan een eigen WOI-veteraan. De kinderen van basisscholen De Springplank, Het Trapleerke, ’t Klavernest, De Wingerd en basisschool Gierle zullen deze kruisjes een plekje geven. Op 9 november 2014 worden de kruisjes verzameld aan het kerkplein. De cultuurdienst boekte voor alle zesde leerjaren van Lille ook een uitstap naar het Flanders Fields Museum.

De Last Post voor onze jongens

België speelde een belangrijke rol in deze oorlog, niet in het minst door de moedige weerstand van onze soldaten bij de Duitse invasie. Ook jongens uit Gierle, Lille, Poederlee en Wechelderzande trokken ten strijde. Ter ere van onze gesneuvelden vindt op zondag 9 november om 14 uur op het Kerkplein een officiële Last Post plaats. De koperblazers van fanfare Vermaak en Kunst luisteren de ceremonie op.

Prof Luc De Vos vertelt

De Last Post wordt om 15 uur gevolgd door een bevlogen lezing van professor emeritus Luc De Vos. Hij is dé defensiespecialist bij uitstek en gekend adviseur bij politieke leiders en de media. Professor De Vos was buitengewoon hoogleraar aan de KU Leuven en hoogleraar bij de Koninklijke Militaire School. In zijn voordracht belicht De Vos een oorlog bekend voor slachtingen zonder voorgaande. Een brok recente geschiedenis gebracht door een autoriteit ter zake.

Wandeling ‘In Lilse Velden’

Tijdens een korte wandeling (vanaf 17 uur), geschikt voor het hele gezin, gidst de heemkundige kring het publiek en vertellen ze over de eigen soldaten. Hoe oud waren ze? Hadden ze een vrouw en kinderen? Welke rol speelden ze tijdens de oorlog?

De Lilse Heemkundige Kring Norbert De Vrijter ging op zoek naar de betrokkenen uit alle Lilse deelgemeenten en puzzelde hun levensverhalen terug in elkaar. De wandeling start op het Kerkplein.

100 jaar Groote Oorlog in Lille

  • 3 november 2014: Kruisjes in het straatbeeld
  • 9 november 2014

o    14 uur: De Last Post voor onze jongens

o    15 uur: Prof Luc De Vos vertelt

o    17 uur: Wandeling ‘In Lilse Velden’