U bent hier

100-jarige scouts zorgen voor nostalgisch spektakel

Herentals | Kempen regio
20.09.2019 - 10.39u
Door: Mark Jaspers

De leiding van scouts De Buecken en alle oud-leden willen met het feestweekend rond 100 jaar Herentalse scouts dit weekend alle generaties (oud)-leden nog eens bijeen krijgen om de legendarische stories nog wat aan te dikken, oude vriend-schappen te herbevestigen en lang verloren gegane contacten opnieuw aan te knopen.

Vrijdagavond 20 september: Filmfeestibal

De scouts pikken vrijdag om 21u een leuke traditie uit de jaren negentig weer op: het Filmfeestibal. Nostalgie troef met als opwarmer beelden uit de oude doos: hilarisch materiaal uit het rijke scoutsarchief dat als voorfilmpjes dient.

Daarna komt de hoofdfilm, samen met een optreden van De Joenges, oud-scouts uit Lint. Allemaal in openlucht, aan het scoutslokaal op de Augustijnenlaan.

Zaterdag 21 september: kermiskoers

De échte feestdag wordt afgetrapt met een receptie zaterdag om 11u, als opening van een expo in het scoutslokaal. De tentoonstelling toont het kampleven en de attributen die bij het leven van de ware scout horen. Alle oud-scouts van de laatste honderd jaar worden hier verwacht.

Na de receptie krijgt Herentals iets te zien dat in de stad nog nooit is vertoond: een kermiskoers op een cyclocrossparcours op de Augustijnenlaan, die daarvoor in de beide rijrichtingen wordt afgesloten vanaf kruispunt Vinkenslag tot het kruispunt Hellekensstraat. De Vlaamse Wielerschool verleent medewerking aan de koers.

De deelnemers krijgen een zandbak, waterbak en balkjes voorgeschoteld. De start is letterlijk in een springkasteel op de Zwanenberg, de finish is vlak voor het lokaal. De koersdag is verdeeld in leeftijdsblokken.

's Middags kunnen de jongsten aan de slag, de kapoentjes en wolfjes in scoutstermen. Om 14u treden de jongverkenners en verkenners in de arena, in de latere namiddag de jins. Dan is er ook de gevreesde 'battle' tussen de verschillende scoutsgroepen.

Om 18u wordt het parcours omgebouwd, wordt de kermis in de omloop geïntegreerd en gaat de eigenlijke kermiskoers voor het grote publiek van start. De koers verloopt met ploegen van drie man. De ploeg die eerst alle kermisopdrachten weet te vervullen en samen over de finish bolt, wint de race. Voor de bevoorrading zorgt een kraam met smoutebollen.

De scouts zouden de scouts niet zijn mochten ze met de zegen van de Moeze geen reeks voor 'foorwijven' organiseren, de dames dus, een reeks voor de 'senioren' waar het gros van de stam onder valt en een reeks voor 'elite zonder contract', waarmee de manskerels worden bedoeld.

"Het moet laagdrempelig blijven, dus vooraf inschrijven hoeft niet", zo luidt het devies bij de organisatoren, die ook aankondigen dat je tijdens het hele gebeuren ook kan proeven van de befaamde scoutskeuken.

Als de kermiskoers tegen 21 - 22u is afgelopen, gooit Farce Fatale de beuk erin met een straf optreden. "Die groep heeft vorig jaar indruk gemaakt op de Lumber Games", aldus de scouts.

Zondag 22 september: pintje drinken

Wie zondag in de voormiddag al opnieuw zijn of haar frisse kop heeft teruggevonden, kan er al opnieuw eentje pakken aan het scoutslokaal, samen met de Herentalsenaren die de zondagmarkt bezoeken. De expo '100 jaar scouts in de Kempen' is opnieuw geopend voor het grote publiek. De zaak wordt afgesloten rond 17u, op het terras voor het lokaal. Foto Nnieuws Guy Verellen.

www.scoutsdebuecken.be/100jaar

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto