De leiding van scouts De Buecken en alle oud-leden wilden met het feestweekend rond 100 jaar Herentalse scouts dit weekend alle generaties (oud)-leden nog eens bijeen krijgen om de legendarische stories nog wat aan te dikken, oude vriendschappen te herbevestigen en lang verloren gegane contacten opnieuw aan te knopen.  Een geslaagd initiatief.

De échte feestdag werd in de voormiddag afgetrapt met een receptie zaterdag  als opening van een expo in het scoutslokaal. De tentoonstelling toont het kampleven en de attributen die bij het leven van de ware scout horen. 

Met daarbij De Bast centraal, het lokale scouts-streekbier van brouwerij Leysen Herentals.

Pater Kristiaan : 'Ik ben bijzonder fier op al onze padvinders, dank!'

Pater Kristiaan : 'Ik ben bijzonder fier op al onze padvinders die dit 100-jarig feest allemaal zo goed in mekaar hebben gebokst.  Ik ben nu 90, maar de herinneringen aan het scoutsleven, de kampen in de natuur, de overlevingstochten, de vergaderingen in de jaren 50-60-70 blijven zeer levendig.  Die tijd is precies nog maar net voorbij. 

Ook een dikke merci aan de foornijveraars die belangeloos dit 100-jarig scoutsfeest komen steunen met hun kramen.  Proficiat iedereen!'

Plezante kermiskoers

Na de receptie volgde een plezante kermiskoers op een cyclocrossparcours op de Augustijnenlaan. De Vlaamse Wielerschool verleende haar onmisbare medewerking.

De deelnemers kregen een zandbak, waterbak, balkjes, heuveltjes en een hoge brug voorgeschoteld. De start was letterlijk in een springkasteel, de finish lag vlak voor het lokaal. De koersdag was verdeeld in leeftijdsblokken. ’s Middags fietsten de kapoentjes en wolfjes in scoutstermen. Om 14u traden de jongverkenners en verkenners in de arena, in de latere namiddag de jins.

In de vooravond werd het parcours omgebouwd, werd de kermis in de omloop geïntegreerd en ging de eigenlijke kermiskoers voor het grote publiek van start.  De ploeg die eerst alle kermisopdrachten wist te vervullen en samen over de finish reed, won de race. Voor de bevoorrading zorgde een kraam met smoutebollen. 

De scouts zouden de scouts niet zijn mochten ze met de zegen van de Moeze geen reeks voor ‘foorwijven’ organiseren, de dames dus, een reeks voor de ‘senioren’ waar het gros van de stam onder valt en een reeks voor ‘elite zonder contract’, waarmee de manskerels worden bedoeld.

Bij de 'Foorwijven' werden de 'Koerscarmennekes' derde, 'De Badeendjes' behaalden de tweede plaats en de overwinning was voor de 'Floeren Koersfoefkes', de ploeg die met nr. 1 van start ging en uiteindelijk ook won.

Annelies : 'Amai, superblij en ik ga er een goei pintje op drinken'

'Amai', zegt Annelies van het winnend team. 'Wie had gedacht dat wij zouden winnen. Ik ben superblij en ga er een goei pintje op drinken.'

Bij de herenreeks voor senioren behaalden 'WC doortrekker' plaats 3, gevolgd door de 'Kromme Gidon'. De zege was daar voor 'Pellie's Angels'.

Alex : 'Allemaal nostalgie, hopelijk loop ik nog een oude collega-scout tegen het lijf' 

Alex die vlakbij woont, was er met zijn jongste kind. Hij kwam herinneringen ophalen op de tentoonstelling. 'Hopelijk loop ik nog een oude collega-scout tegen het lijf. Het is allemaal nostalgie hier en het is wel hoog tijd dat het nieuwe lokaal er snel komt.'

Mieke : 'Alles is hard veranderd'

Mieke uit Herentals was vroeger lid van de Gidsen en was er met enkele oud- leidsters. 'Het is wel hard veranderd vergeleken met onze tijd. Zelfs als we helpen op de fuif, kennen we de nieuwe leiding al niet meer en beseffen we hoe snel alles gaat. Het waren gouden tijden toen.'

Farce Fatale sloot muzikaal de kermiskoers af.

Morgen zondag kan je aan het lokaal nog terecht om een pintje te drinken tot 17u.  Dit supergeslaagd padvinders-retro-feestweekend wordt dan afgesloten. Mark Jaspers.