Al 96 topsporters hebben gebruik gemaakt van het 'Profparcours': een speciaal VDAB-statuut op maat van topsporters die tijdelijk geen profcontract hebben.

Gedurende maximaal 2 jaar krijgen topsporters dan begeleiding op maat, die rekening houdt met hun veeleisende training en hen tegelijk klaarstoomt voor een alternatieve carrière.

Dankzij het Profparcours volgde topatleet Bashir Abdi een opleiding Multimedia, terwijl hij ook de kans kreeg om zich te heroriënteren naar de marathon: een discipline waarin hij uiteindelijk Olympisch medaillewinnaar werd en recent een nieuw Europees record vestigde.

Topsporters kunnen een profcontract hebben bij een sportclub of bij Sport Vlaanderen, maar Vlaanderen voorziet ook in een vangnet voor atleten die tijdelijk geen profcontract meer hebben.

Denk maar aan startende sporters, die pas afgestudeerd zijn, of topsporters die tijdelijk – bijvoorbeeld omwille van een blessure – de doelstellingen verbonden aan een profcontract niet halen.

Voor hen is er het 'Profparcours': een VDAB-statuut waarbij topsporters gedurende maximaal 2 jaar een vervangingsinkomen én begeleiding op maat krijgen. Ze worden dan klaargestoomd voor een carrière buiten de sportwereld, terwijl ze nog altijd tijd en ruimte krijgen om intensief te trainen.

Sinds 2017 hebben al 96 topsporters gebruik gemaakt van het Profparcours. Op dit moment zitten 47 sporters in het traject.

Atleet Bashir Abdi maakte enkele jaren geleden gebruik van het Profparcours, toen hij de doelstellingen voor de 10.000 meter niet behaalde om zijn profcontract te verlengen.

Dankzij het Profparcours kon Abdi een opleiding Multimedia volgen, die deuren opent voor een loopbaan buiten de sportwereld, maar kon hij zich ook heroriënteren op de marathon: een discipline waarin hij een bronzen medaille behaalde op de Olympische Spelen in Tokio en recent een nieuw Europees record vestigde.

Zonder het Profparcours zou het veel moeilijker geweest zijn om de kansen op een verlengde topsportcarrière gaaf te houden.

"Met het profparcours zorgen we ervoor dat atleten ook na hun topsportcarrière het beste uit zichzelf kunnen halen", zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: "Samen met VDAB & Sport Vlaanderen wordt via het profparcours tijdig op zoek gegaan naar hoe topsporters hun troeven ook elders kunnen inzetten. Zo vermijden we dat zij tijdens of na hun carrière hun voeling met de arbeidsmarkt verliezen."

"Het Profparcours is een vangnet, zodat atleten zich kunnen bijscholen of herscholen zonder dat ze topsportdroom meteen moeten opbergen", zegt Vlaams minister van Sport Weyts. "Bashir Abdi bewees dat deze aanpak loont. Maar ook andere toppers zoals Eline Berings, Jasper Aerents, Kimberly Buys en Dries Koekelkoren volgden het Profparcours van VDAB. Met Sport Vlaanderen willen we onze atleten ondersteunen van in het begin, in de topsportscholen, in hun opstartfase, maar ook later en zelfs na hun sportcarrière."