Tussen Kasterlee en Lichtaart zijn in de Kleine Nete afgelopen weekend 1.000-en dode vissen aangetroffen. Hevige onweersbuien zorgden ervoor dat een overstort van rioolwater in Kasterlee rechtstreeks in Vlaanderens zuiverste rivier liep.

Tussen grofweg de brasserie/speeltuin Ark van Noë in Kasterlee en de stuw op de Kleine Nete in Herentals peddelden honderden kanovaarders het afgelopen weekend tussen de rottende viskadavers. Ook de oevers van de rivier lagen bezaaid met vissen.

Een paar jaar geleden werd het visbestand in de rivier al eens een zware slag toegebracht door een lozing van een kalvermesterij in Kasterlee - alle pv’s die daarover toen waren opgemaakt, werden door het parket van Turnhout overigens geklasseerd. Al herstelde het visbestand zich sindsdien erg goed, mede door de vistrappen op de rivier.

Kastels rioolwater deed het visbestand letterlijk naar adem deed happen. Het hevige onweer spoelde de riolen uit en een overstort deed de smurrie vrijdagavond rond 17u in de rivier belanden.

Daar was het zuurstofgehalte door de lage waterstand en de hittegolf al niet bijster hoog. De toevloed aan rioolwater deed het dalen tot nul. (Bron GVA - Marc Helsen).

Foto Kleine Nete - archief/ Nnieuws.