Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

1.000 fietsers fietsen F105 fietsostrade Balen-Herentals in : mobiliteitsjuweel in de Kempen

Fietsostrade F105

Meer dan 1.000 enthousiaste fietsers openden vanmiddag de fietsostrade F105 tussen Herentals en Balen. Ze fietsten door 2 fietstunnels en over 9 fietsbruggen over een traject van ongeveer 27 kilometer. 

De fietskaravaan vertrok aan fietsbrug ’t Vlietje in Herentals.  Na de officiële lintdoorknip van de route konden de sportievelingen aan het station van Balen genieten van een lokaal frietje en een ijsje.

De provincie Antwerpen realiseerde deze veilige fietsverbinding, een investering van net geen 40 miljoen euro.

In 2018 startte de provincie Antwerpen met de aanleg van de fietsostrade F105 tussen Herentals en Balen. Dit was een weldoordachte keuze als je weet dat er maar liefst 400 bedrijven, meer dan 150 scholen en verschillende sportverenigingen langs deze Kempense fietsostrade liggen. Dankzij deze fietsostrade verbinden we Herentals, Olen, Geel, Mol en Balen en biedt deze veilige fietsverbinding een waardig alternatief voor de wagen ”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit.

Willen we meer mensen op de fiets, dan moeten wij als overheid ervoor zorgen dat het veilig en comfortabel kan en daar staan investeringen tegenover. Het werk is nog niet af, maar we werken de komende jaren hard verder op het uitgestippelde (fiets)pad met alle beleidsniveau. Met een gedeelde fietsambitie kunnen we versneld zorgen voor meer en betere fietspaden en fietssnelwegen.

Fietssnelwegen vormen de ruggengraat van het fietsroutenetwerk: ze verbinden steden en gemeenten en belangrijke attractiepolen en maken het eenvoudiger om vlot langere afstanden af te leggen met de fiets. De fietssnelwegen groeien dan ook jaar na jaar aan populariteit. Vanuit mijn bevoegdheden heb ik dan ook fors geïnvesteerd in de realisatie van de fietsostrade F105 tussen Herentals en Balen ”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

 

Fietsen langs ecologische bermen en natuurgebieden

De fietsostrade F105 volgt de spoorweg van Herentals over Olen, Geel, Mol en Balen. Hierdoor fiets je grote delen in het groen en langs verschillende natuurgebieden. “De provincie Antwerpen werkt op deze fietsostrade met ecologische bermen die insectvriendelijk zijn. Dit wil zeggen dat we bermen, die geen functie als helling of gracht hebben, inzaaiden met een aangepast kruid- en bloemenmengsel. Dit zorgt op termijn hopelijk voor een mooie bloemenpracht”.

Gelegen te midden van een oase van groen is het tracé alvast een grote meerwaarde. Duizenden fietsers hebben intussen al gretig gebruik gemaakt van de F105."

De nieuwe fietsostrade biedt fietsers niet alleen een veilig en kort traject naar onze buurgemeente Balen. Tijdens je tocht rijd je langs de Netevallei van Gompel. Dit voor velen onbekende stukje natuur werd dankzij de fietsostrade zichtbaar en toegankelijk. We hopen dat de fietsverbinding mensen extra bewust maakt van de natuurpracht in onze gemeente en dat ze er tijdens hun fietstocht volop van kunnen genieten ”, gaat Wim Caeyers, burgemeester van de gemeente Mol, verder.

Investering

De totale kost van de fietsostrade F105 tussen Herentals en Balen bedraagt net geen 40 miljoen euro.

Voor de bouw van het fietspad, de fietstunnels en -bruggen kon de provincie Antwerpen rekenen op financiële steun van EFRO (1,8 miljoen euro), de Vlaamse overheid (AWV, Vlaamse Waterweg, 1,8 miljoen euro), het Fietsfonds (9,5 miljoen euro), het Kopenhagenfonds (1,2 miljoen euro).

Gedeputeerde Luk Lemmens: “40 miljoen is een grote investering. Maar het maatschappelijk rendement ligt op tal van vlakken hoog: een positieve impact op mobiliteit, klimaat enzovoort. Goede fietsinfrastructuur helpt mensen om vaker de keuze te maken voor de fiets. Dat blijkt ook uit de cijfers van de provinciale Fietsbarometer. Zo telt de Fietsbarometer al sinds februari 2020 aan de fietstunnel in Geel. Op een gemiddelde werkdag fietsen er daar net geen 1.000 fietsers voorbij. Op de topdag, namelijk op 30 juni 2022, waren dat er zelfs 2.672 fietsers. Deze cijfers tonen aan dat blijven investeren in fietsinfrastructuur loont.”

We geloven rotsvast dat de fietsostrade veelvuldig gebruikt zal worden door de Balense schoolgaande, werkende en recreatieve fietsers. We danken dan ook oprecht het provinciebestuur voor deze mooie investering”, aldus Werner Hens, schepen van mobiliteit gemeente Balen. “ Deze fietsostrade is bovendien een ideale aanvulling op de veilige fietspaden langs onze invalswegen waarin we als gemeente investeerden” vult Johan Leysen, burgemeester gemeente Balen, aan.

De fietsostrade is een mooie toevoeging van onze bestaande fietsinfrastructuur. Ze biedt ons extra mogelijkheden om aan groene mobiliteit te doen. Onder meer werknemers en studenten kunnen zich nu probleemloos ’s ochtends en ’s avonds veilig en snel verplaatsen tussen Olen en Balen ”, aldus Ellen Deswert, schepen van Mobiliteit gemeente Olen.

Marlon Pareijn, schepen van Mobiliteit stad Geel, treedt dit bij: “Dit is een enorm mooie investering. Dit maakt voor velen het verschil om toch de fiets te nemen. Beeld provincie Antwerpen.

Fietsostrade F105 Herentals-Belen : inhuldiging

Fietsostrade F105 Herentals-Belen : inhuldiging

Fietsostrade F105

Deel dit artikel