De 8e editie van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker heeft een recordopbrengst van 4.085.000 euro opgeleverd. Het geld zal worden besteed aan klinisch onderzoek.

Liefst 817 teams hebben het bedrag de afgelopen dagen bijeen gefietst. Elk team dat (minstens) 5.000 euro inzamelde, mocht namelijk deelnemen aan de fietsvierdaagse tegen kanker. Deze achtste editie leverde zo uiteindelijk ruim 4,08 miljoen euro op, een record voor de 1.000 km van Kom op tegen Kanker. Vorig jaar klokte de actie af op iets meer dan 3,5 miljoen.

Het ingezamelde bedrag gaat naar klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt en waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld omdat het onderzoek commercieel niet interessant is voor de sector.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: "We steunen onder meer onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën, waarbij de frequentie en/of intensiteit van de bestraling wordt aangepast. Voor de industrie oninteressant, omdat ze er geen extra toestellen mee verkoopt. Maar voor ons is dit heel belangrijk onderzoek dat de overlevingskansen en de levenskwaliteit van de patiënt helpt te verbeteren."

In totaal zijn er nu al acht edities geweest van de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Die leverden samengeteld 16.724.000 euro op.

De volgende editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker zal plaatsvinden van 10 tot en met 13 mei 2018. Inschrijven kan vanaf 21 uur op www.1000km.be (vrt)